Wat is skeletbouw?

Terug naar overzicht

Skeletbouw is een constructiemethode waarbij de traditionele dragende functie van de muren overgenomen wordt door een skelet van stijlen en balken. De gevels, muren en tussenwanden hebben hierbij alleen een ruimte scheidende functie.

Skeletbouw huis

Een skeletbouw huis wordt vaak gedragen door een geraamte van hout, staal of gewapend beton. Het geraamte bestaat uit pijlers en balken, die samen de krachten overbrengen op de fundering. Bij Groothuisbouw bouwen we niet volgens skeletbouw, maar volgens traditionele bouw. Er zijn echter wel belangrijke overeenkomsten tussen skeletbouw en de traditionele bouw van Groothuisbouw. Eén van die overeenkomsten is dat de constructiebouw van Groothuisbouw net als bij skeletbouw zeer doordacht is, waardoor onze woningen slechts een beperkt aantal dragende muren bevatten. Hierdoor is er, net als bij een skeletbouw huis, een nagenoeg vrije indeling van de woning mogelijk.

Skeletbouw voordelen

Skeletbouw is een manier van bouwen waarbij de dragende muren worden vervangen door een skelet van stijlen en balken. Een van de belangrijkste skeletbouw voordelen is dat de constructie vrij nauwkeurig te berekenen is in vergelijking met een massieve bouwconstructie. Bovendien is er een flinke besparing op het eigen gewicht. Doordat de tussenwanden geen dragende functie hebben, is de indelingsvrijheid van de woning ook een van de skeletbouw voordelen.  Kiest u voor Groothuisbouw, dan kiest u niet zozeer voor skeletbouw maar profiteert u wel van de praktische voordelen. Door onze jarenlange ervaring met onze woningtypen, kennen wij de constructie van onze woningen tot in detail. Door het beperkte aantal dragende muren, profiteert u bovendien, net als bij skeletbouw, van het voordeel dat u uw woning vrijwel geheel vrij in kunt delen.

Skeletbouw nadelen

Skeletbouw heeft ook nadelen. Een van de belangrijkste skeletbouw nadelen is de minder goede akoestische isolatie. De meeste skeletbouw woningen worden gemaakt van hout. Met name bij een houten verdiepingsvloer is de geluidsisolatie minder goed dan bij een traditionele betonnen verdiepingsvloer. De werking van het hout kan bovendien scheuren of kieren veroorzaken. Een ander nadeel van houtskeletbouw is dat de woning sneller kan opwarmen, waardoor er extra moet worden geïnvesteerd in zonwering en ventilatie. Ten slotte is een van de skeletbouw nadelen dat de woning gevoeliger is voor vocht. Bij Groothuisbouw heeft u deze nadelen niet. Onze woningen worden standaard voorzien van een betonnen verdiepingsvloer. Daarnaast voldoen onze woningen aan de meest recente eisen van het bouwbesluit. Een woning van Groothuisbouw is hierdoor op alle fronten perfect geïsoleerd en zodoende een heerlijke comfortabele woning om in te leven!

Skeletbouw prijzen

De skeletbouw prijzen zijn vaak aantrekkelijk omdat veel onderdelen vooraf worden geproduceerd. Bij Groothuisbouw profiteert u ook van dit voordeel, omdat wij een aantal elementen van onze woningen vooraf produceren. Doordat wij ieder jaar 150 – 200 woningen bouwen, kunnen wij onze grondstoffen aantrekkelijk inkopen. Voor u als opdrachtgever betekent dit dat wij een zeer luxe woning bouwen voor een scherpe prijs. Bovendien kunnen wij uw woning sneller opleveren dankzij dit snelle productieproces. Hierdoor zijn de prijzen van onze traditioneel gebouwde woningen meestal zelfs lager dan de prijzen van skeletbouw woningen. In vergelijking met de skeletbouw prijzen krijgt u bij Groothuisbouw dus ‘meer huis’ voor uw geld!

Wilt u ons bouwsysteem van traditionele bouw gecombineerd met prefab elementen in het echt bewonderen? Neem dan een kijkje in de modelwoningen naast ons bedrijf in Emmeloord. Wie weet zit ook de woning van uw dromen ertussen!