Wat is traditionele bouw?

Terug naar overzicht

Traditionele bouw is een bouwmethode waarbij de buitengevels steen voor steen op de bouwplaats worden opgemetseld. Ook wordt gebruikgemaakt van betonnen verdiepingsvloeren, wat zorgt voor een degelijke en solide fundering van de woning.

Traditionele bouw of houtskeletbouw

Twee van de meest voorkomende bouwmethoden in Nederland zijn traditionele bouw en houtskeletbouw. Zoals hierboven beschreven, bestaat een huis dat gebouwd is volgens traditionele bouw onder andere uit hand gemetselde gevels en betonnen verdiepingsvloeren. Een woning volgens houtskeletbouw wordt daarentegen gedragen door een houten constructie van balken en stijlen. Hoewel het geraamte van een woning gebouwd volgens houtskeletbouw uit hout bestaat, worden de buitengevels in Nederland vaak wel voorzien van metselwerk. Groothuisbouw is een traditionele bouwer. Daarnaast maken wij in ons bouwproces gebruik van elementen uit de houtskeletbouw. Door deze unieke combinatie van traditionele bouw en houtskeletbouw, maken wij alleen gebruik van de voordelen van beide bouwsystemen en doen we de nadelen teniet.
 

Traditionele bouw voordelen en nadelen

Bent u van plan om een woning te laten bouwen, of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een eigen huis ontwerpen volgens traditionele bouw? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de belangrijkste voordelen en nadelen van deze bouwmethode.

Traditionele bouw voordelen:

Grote flexibiliteit in ontwerp
Stabiele constructie
Uitstekende warmte- en akoestische isolatie
Lange levensduur/hogere waarde bij herverkoop woning dan bij andere bouwmethoden

Traditionele bouw nadeel:

Langere bouwtijd

 Direct mijn eigen huis ontwerpen > 

Traditionele bouw volgens Groothuisbouw

Zoals gezegd werken we bij Groothuisbouw volgens traditionele bouw, met de voordelen van prefab. Dat betekent onder andere dat de woning wordt gebouwd met betonnen verdiepingsvloeren en dat onze metselaars zélf metselen op traditionele wijze. Dat doen zij voor een groot deel op de bouwplaats, maar de schoorstenen worden bijvoorbeeld van tevoren gemetseld in onze fabriek. Ook dakkapellen en erkers worden volledig in de fabriek getimmerd en klaargemaakt, inclusief de zeer duurzame en 30 jaar onderhoudsvrije EPDM-dakbedekking. Het werken in een overdekte ruimte heeft als voordeel dat we geen last hebben van weersinvloeden. U hoeft dus niet bang te zijn dat de woning langdurig openstaat en drijfnat wordt van de regen, want de dakelementen, erker en dakkapellen worden droog aangeleverd op de bouwplaats. Dankzij de korte bouwtijd staat de woning zelf ook minder bloot aan weersinvloeden. Zo kunnen wij uw woning niet alleen snel opleveren - Binnen enkele weken is uw huis al wind- en waterdicht en na 12-14 weken is uw woning klaar voor de oplevering - maar heeft uw woning ook nog eens de kwaliteit waar traditionele bouw bekend om staat!