Bouwwoordenboek

Het antwoord op al uw vragen

Houtskeletbouw

Een huis bouwen kan volgens verschillende bouwmethodes. Naast de traditionele en prefab- bouwmethode bestaat er ook de houtskeletbouw methode. Maar wat is houtskeletbouw precies en wat zijn de voor- en nadelen van deze bouwmethode? Groothuisbouw legt het u graag uit!

Wat is een houtskeletbouw huis?

Houtskeletbouw is een populaire bouwmethode waarbij de constructie van de woning volledig uit hout wordt opgebouwd. Het houten raamwerk van een houtskeletbouw huis, ook wel het skelet genoemd, wordt vooraf in een fabriek geprefabriceerd. Door deze snelle constructie is een houtskeletbouw huis binnen enkele dagen wind- en waterdicht. Daarnaast komt deze zogeheten ‘droogbouw’ de kwaliteit van het bouwmateriaal ten goede.

Houtskeletbouw voordelen

Het bouwen volgens houtskeletbouw heeft voordelen. Zoals hierboven al beschreven is, kan een houtskeletbouw woning snel gebouwd worden omdat er gebruik gemaakt wordt van geprefabriceerde (prefab) onderdelen. Het skelet van de woning wordt in de fabriek gemaakt en kan op de bouwplaats in enkele dagen worden opgezet. Hierdoor is de woning erg snel wind- en waterdicht en dat zorgt voor behoud van het bouwmateriaal. Daarnaast is de indelingsvrijheid van een houtskeletbouw woning ook een voordeel, omdat de tussenwanden geen dragende functie hebben. De combinatie van bouwsnelheid en –kwaliteit geven een houtskeletbouw woning een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Bij Groothuisbouw bouwen we weliswaar niet volgens de houtskeletbouw methode, maar u profiteert bij ons wel van dezelfde voordelen. Wij bouwen onze woningen volgens traditionele bouw, maar passen daarbij ook elementen toe uit de houtskeletbouw. Hierdoor profiteert u bij ons wel van de houtskeletbouw voordelen, maar heeft u ook de garantie van de allerbeste traditionele bouwkwaliteit! En wat de indelingsvrijheid betreft; onze woning zijn volledig aan te passen aan uw persoonlijke woonwensen. Sterker nog: bij ons kunt u uw complete woning helemaal zelf samenstellen!
 

Eigen huis ontwerpen >


 

 

Houtskeletbouw nadelen

Houtskeletbouw heeft ook nadelen. Zo heeft een woning met een houten constructie een minder goede akoestische isolatie. Met name houtskeletbouw woningen met een houten verdiepingsvloer hebben dit probleem. Enkele andere houtskeletbouw nadelen zijn de kans op scheuren en kieren door de werking van het hout en de gevoeligheid voor vocht. Over deze nadelen hoeft u zich bij Groothuisbouw gelukkig geen zorgen te maken; wij combineren alleen het beste van houtskeletbouw met traditionele bouw. Zo worden de volledige begane grond en de eerste verdiepingsvloer (altijd beton) in alle gevallen traditioneel uitgevoerd.  

Houtskeletbouw prijzen

Dankzij het snelle bouwproces vallen de houtskeletbouw woning prijzen vaak lager uit dan woningen die volgens een andere bouwmethode gebouwd worden. Dit komt omdat er door de korte bouwperiode weinig tot geen bouwrente betaald hoeft te worden. Deze lagere houtskeletbouw prijzen zorgen ervoor dat veel mensen voor deze bouwmethode kiezen. Dankzij ons perfect gestroomlijnde bouwproces door 30 jaar bouwervaring, én omdat wij bij Groothuisbouw ook een aantal elementen van onze woningen vooraf produceren, profiteert u bij ons óók van dit prijsvoordeel. Bovendien betaalt u uw woning pas bij oplevering, van bouwrente is bij Groothuisbouw dus geen sprake. Daarnaast zijn onze woningen dankzij onze ruime ervaring en scherpe inkoop standaard zeer luxe uitgevoerd. In vergelijking met de prijzen van houtskeletbouw krijgt u bij ons dus ‘meer huis’ voor uw geld!

De kwaliteit van een Groothuisbouw woning zelf ervaren?

Bezichtig onze modelwoningen in Emmeloord! >