Waar vind ik een bouwkavel om een huis op te bouwen en waar moet ik op letten?

De meeste bouwkavels worden via de gemeente aangeboden. Op de website van uw gemeente vindt u meestal alle lopende bouwprojecten én kunt u geregeld informatie vinden over de bouwkavels die in de toekomst beschikbaar komen. Maar als u eenmaal een kavel gekocht hebt, wat dan? Groothuisbouw helpt u graag verder op weg.

Een bouwkavel kopen: uw eigen stukje grond!

Voor veel mensen is het een droom: een eigen bouwkavel kopen en vervolgens bebouwen met het huis van hun dromen. Maar waar vindt u eigenlijk een geschikte bouwkavel? De meest betrouwbare bron is de website van uw gemeente. Hierop staan meestal alle lopende bouwprojecten én kunt u geregeld informatie vinden over de bouwkavels die in de toekomst beschikbaar komen. Wilt u graag een bouwkavel kopen, maar kunt u op dit moment geen geschikte plek vinden? Dan kunt u ook altijd telefonisch contact opnemen met de gemeente. Zij kunnen u van de meest actuele informatie voorzien.

Een bouwkavel kopen: tips en trucs


1) Bedenk goed wat uw wilt
Wilt u een bouwkavel kopen? Dan zijn er twee mogelijkheden: u bent verliefd op een kavel en kijkt vervolgens welke woning u erop kunt bouwen. Of u heeft al een duidelijk beeld van uw droomwoning en zoekt een kavel waarop u deze droom kunt verwezenlijken. Het is natuurlijk het mooiste dat u zowel de kavel als de woning van uw dromen krijgt. Let daarom altijd goed op de mogelijkheden. Het zou jammer zijn als u er na aankoop van de kavel achter komt dat u uw droomwoning er niet op mag of kan bouwen. 

2) Let op het bestemmingsplan
Het bestemmingsplan geeft aan of een kavel gebruikt mag worden voor de bouw van een woning, of dat er een andere bestemming op zit (zoals bijvoorbeeld industrie). Veel mensen hebben het idee dat een vierkante bouwkavel kopen per definitie de beste keuze is, maar ook een lange smalle kavel kan zeer geschikt zijn voor uw woonwensen en woningvoorkeur. Op een smalle kavel kunt u bijvoorbeeld prima een stadsvilla of notariswoning met de nok richting de straat bouwen. Het is vooral belangrijk dat de kavel voldoende ruimte biedt om de droomwoning te kunnen bouwen binnen het aangegeven bouwvlak. Daarnaast moet u rekening houden met de afstand tot de erfgrens (meestal moet de woning hier 2-3 meter vanaf worden gebouwd) én de beschikbare ruimte voor eventueel aanvullende wensen zoals een tuin, garage of berging.

3) Houd rekening met de bouwvoorschriften
De bouwvoorschriften geven aan waar de woning wat betreft uiterlijk aan moet voldoen. Gaat u een bouwkavel kopen? Dan is het belangrijk om hier vooraf naar te informeren. Wellicht mogen er alleen moderne kubistische woningen gebouwd worden, terwijl u ervan droomt om een traditionele Notariswoning te bouwen. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u hier het beste vroegtijdig van op de hoogte zijn, zodat u zich snel kunt richten op een alternatieve bouwkavel.

Bouwkavel kopen en dan?

Veel mensen zitten met dezelfde vraag: ‘ik ga een bouwkavel kopen en dan?’ Het antwoord lijkt voor de hand liggend: dan kunt u immers eindelijk uw eigen woning bouwen. Maar de manier waarop u dat doet is zeer bepalend voor het verloop van het bouwproces. Gaat u het zelf doen, schakelt u een ander bouwbedrijf in óf kiest u voor Groothuisbouw? Wij vertellen u in een persoonlijk gesprek graag wat de voordelen zijn van het laten bouwen van uw eigen woning door Groothuisbouw. U kunt daarvoor altijd een afspraak maken met een van onze adviseurs. Meer informatie vindt u trouwens ook in onze blog 4 tips bij het kiezen van het juiste bouwbedrijf.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

Ja
Nee

Gerelateerde vragen

Waar zijn de keuken en meubels uit de modelwoningen te koop?

Benieuwd waar de keukens en meubels uit onze modelwoningen te koop zijn? Wij vertellen u hier graag meer over! Lees meer

Groothuisbouw klachten

Als u overweegt om door ons een woning te laten bouwen, dan heeft u ongetwijfeld wel eens online gezocht op ‘Groothuisbouw klachten’. U wilt immers graag weten of er Groothuisbouw klachten zijn, hoe we daarmee omgaan en wat andere opdrachtgevers van onze service vinden. Daarom geven wij u graag inzicht in de ervaringen van anderen.  Lees meer

Waar vind ik een bouwkavel om een huis op te bouwen en waar moet ik op letten?

De meeste bouwkavels worden via de gemeente aangeboden. Op de website van uw gemeente vindt u meestal alle lopende bouwprojecten én kunt u geregeld informatie vinden over de bouwkavels die in de toekomst beschikbaar komen. Maar als u eenmaal een kavel gekocht hebt, wat dan? Groothuisbouw helpt u graag verder op weg. Lees meer