Bouwwoordenboek

Het antwoord op al uw vragen

Energiezuinig bouwen

Van enkele kleine energiebesparende maatregelen tot een volledig energieneutrale woning: energiezuinig bouwen is een belangrijk thema in de woningbouw wereld. Maar wat is voor ú de beste manier om energiezuinig te bouwen? Wij helpen u graag op weg en geven u meteen enkele voorbeelden uit onze eigen woningen! 

Voorbeelden energiezuinige woningen >  

Energiezuinige woning samenstellen >  

Direct contact opnemen >  

Energiezuinig bouwen: voorbeelden 

Als u geïnteresseerd bent in het bouwen van een nieuwe woning dan heeft u de term ‘energiezuinig bouwen’ vast al eens voorbij zien komen. Maar wat betekent het eigenlijk precies? Bij energiezuinig bouwen zijn verschillende voorbeelden te noemen. Zo kunt u denken aan uiteenlopende duurzame maatregelen die in een nieuwe woning gerealiseerd kunnen worden. Na de opkomst van gasloos bouwen kwam het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen in woningen in een stroomversnelling. Nieuwe innovatieve technieken doen hun intrede en een nieuwe woning moet aan steeds meer milieueisen voldoen. Bij Groothuisbouw gingen we geruime tijd geleden al over op energiezuinig bouwen. Om enkele voorbeelden te noemen:

✔    Onze woningen worden standaard volledig all-electric verwarmd door een lucht-water-warmtepomp. Dit systeem onttrekt warmte uit de buitenlucht en verspreidt deze in de woning. 
✔   Het gebalanceerde ventilatiesysteem met warmteterugwinning werkt twee kanten op: het voert verse lucht aan en blaast gebruikte lucht weer naar buiten. Voor extra warmtebehoud haalt de warmtewisselaar de warmte uit de gebruikte lucht en geeft deze weer af aan de verse lucht die de woning ingezogen wordt.
✔    Alle woningen van Groothuisbouw worden standaard uitgevoerd met HR++ glas.  
Bent u benieuwd hoe een energiezuinige woning van Groothuisbouw eruitziet? Bekijk onze woningtypen online of vraag ons huizenboek aan. 

 

Energiezuinig bouwen subsidie 

Als u energiezuinig wilt bouwen dan is een subsidie een fijne stimulans. Veel provincies en gemeenten hebben subsidiepotjes voor duurzame woonmaatregelen. Zo geldt er bijvoorbeeld een landelijke subsidie voor zonneboilers en warmtepompen. Ook kunt u in sommige gemeenten zonnepanelen aanschaffen met een aantrekkelijke korting. 
Bent u benieuwd of u energiezuinig kunt bouwen met subsidie? Dan adviseren we u om bij de gemeente waarin u gaat bouwen te controleren voor welke landelijke en/of lokale subsidies u in aanmerking komt! 

Energiezuinig bouwen prijs 

Een van de redenen waarom een energiezuinig huis bouwen aantrekkelijk is, is dat u aanzienlijk minder energiekosten kwijt bent. Met een aantal extra duurzame maatregelen kan het zelfs zo zijn dat de woning helemaal zelfvoorzienend is in energie. Dit wordt ook wel een energieneutraal huis genoemd en betekent dat de woning zelf alle gebouwgebonden energie opwekt. Wilt u ook energiezuinig bouwen en de prijs berekenen? Ontdek de ontwerpmodule op onze website. Hiermee kunt u in enkele stappen uw ideale huis ontwerpen én de bijbehorende prijs berekenen! De prijzen op onze website zijn gebaseerd op standaard woningen van Groothuisbouw, inclusief warmtepomp en ventilatiesysteem. Wilt u uw woning extra duurzaam uitrusten met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan verwijzen wij u graag naar een van onze adviseurs. Zij denken graag met u mee hoe u extra energiezuinig kunt bouwen!

Energiezuinig huis ontwerpen >