Gasloos bouwen?

Terug naar overzicht

Vanaf 2018 is de wettelijke verplichting voor aansluiting van huizen op het gasnetwerk vervallen. Dit betekent dat gasloos bouwen niet langer alleen een duurzame optie is, maar een verplichting vanuit de overheid. Groothuisbouw is in 2017 al begonnen met gasloos bouwen. Wilt u straks ook wonen in een nieuwe vrijstaande woning zonder gasaansluiting? Wij vertellen u hier graag meer over!

Waarom gasloos bouwen?

Door de uitstoot van broeikasgassen verandert het klimaat en warmt de aarde steeds meer op. Als gevolg van deze opwarming smelten de poolkappen en stijgt het waterpeil wereldwijd. Klimaatdeskundigen zijn het erover eens dat de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar kunnen blijven als de temperatuur niet meer dan 1,5 á 2 graden stijgt. In 2015 tekenden 195 landen, waaronder Nederland, het klimaatverdrag van Parijs. Hierin staan bindende afspraken over het aanpakken van de C02-uitstoot. Dit is een van de redenen waarom het gasloos bouwen van nieuwbouwwoningen in Nederland hoog op de agenda kwam te staan. Maar klimaatverandering is niet de enige reden waarom een gasloos huis bouwen de norm is geworden. Het uitputten en opraken van de gasvelden en het sterk toenemend aantal aardbevingen in Groningen heeft de regering er ook toe gedwongen om de gaskraan in Nederland de komende jaren helemaal dicht te draaien.

Gasloos bouwen verplicht in Nederland

Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, moet Nederland in 2050 volledig energieneutraal zijn. Op weg naar die duurzame toekomst zijn er ook in ons land al veel energie bezuinigende maatregelen genomen. En ook op het gebied van bouwen en wonen verandert er veel. Zo werd eerder al bepaald dat koken op gas in 2050 verbannen moet zijn en in 2018 is besloten dat alle nieuwbouwwoningen die na 1 juli gebouwd worden aardgasvrij moeten zijn. Dat betekent dat gasloos bouwen vanaf die datum verplicht is geworden. Alle nieuwe woningen worden daarom uitgerust met een alternatieve verwarmingsinstallatie. Wilt u weten hoe wij onze woningen verwarmen? Lees dan snel verder.

Gasloos bouwen nieuwbouw: kosten berekenen

Bij Groothuisbouw zijn wij geruime tijd voor de verplichtstelling vanuit de overheid al over gegaan op gasloos bouwen. Onze nieuwbouw woningen worden in plaats daarvan uitgerust met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een lucht-water-warmtepomp. Een Groothuisbouw woning is daarom altijd:

      Toekomstbestendig
      Duurzaam
      Efficiënt
      Waardevast

Wilt u ook een vrijstaande woning bouwen en bent u benieuwd naar de kosten van gasloos bouwen? De prijzen van onze nieuwbouw woningen zijn te raadplegen met behulp van de ontwerpmodule op de website. Al deze prijzen zijn gebaseerd op woningen die verwarmd worden zonder gas. Via de knop prijs berekenen komt u terecht in de ontwerpmodule, waarin u naast de kosten berekenen ook direct aan de slag kunt met uw eigen huis ontwerpen!

Gasloos bouwen mét open haard

Misschien wilt u gasloos bouwen, maar óók een open haard in uw woning. Bij Groothuisbouw vertellen we u graag over de mogelijkheden. Want een woning bouwen zonder gasaansluiting hoeft niet te betekenen dat u de warmte en sfeer van een open haard moet missen. In plaats van de traditionele gaskachel zijn er tegenwoordig veel alternatieve mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van een houtkachel of elektrische haard? Deze laatste is eigenlijk een haard zoals u gewend bent, maar dan op stroom! De uitstraling van een elektrische haard is tegenwoordig zó realistisch, dat het bijna niet van een gashaard te onderscheiden is. Wilt u gasloos bouwen maar wel een open haard in uw nieuwe woning? Maak een afspraak voor een gesprek met een van onze adviseurs. Zij denken graag met u mee om uw ideale droomwoning te ontwikkelen!