Bouwwoordenboek

Het antwoord op al uw vragen

BENG norm

Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels om nieuwe woningen energiezuinig te maken; de zogeheten BENG norm. Maar wat betekent dat eigenlijk; BENG? En wanneer voldoet een nieuwe woning hieraan? Groothuisbouw legt u graag uit hoe het zit. En we vertellen u meteen hoe wij ervoor zorgen dat al onze nieuwe woningen nú al voldoen aan deze nieuwe BENG norm! 

BENG; wat is het eigenlijk? 

BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Met de nieuwe BENG norm wil de overheid de CO2 uitstoot van nieuwe gebouwen zoveel mogelijk verminderen. Hoe? Op drie verschillende manieren:

1. De energiebehoefte terugbrengen
2. Fossiel energiegebruik beperken
3. Hernieuwbare energie benutten

De nieuwe BENG norm is op Europees niveau tot stand gekomen en vervangen de EPC-waarde, die de afgelopen 25 jaar hét meetinstrument was voor de energieprestatie van gebouwen in Nederland.

De nieuwe BENG norm: wat verandert er concreet voor nieuwbouw? 

Maar wat gaat er nu concreet veranderen voor nieuwbouw met de komst van de nieuwe BENG norm? In de BENG norm wordt onder andere vastgesteld hoeveel energie een gebouw maximaal mag verbruiken en hoeveel herbruikbare energie een gebouw verplicht moet opwekken. In de praktijk betekent dit dat een nieuwe woning verplicht over bepaalde duurzame eigenschappen moet beschikken, om ervoor te zorgen dat de BENG norm gehaald wordt. Kortom: deze nieuwe duurzaamheidsnorm vraagt om nieuwe technieken en duurzame innovaties in de bouwsector!

 

Zó maken wij onze woningen BENG-proof! 

Bij Groothuisbouw geloven we al lange tijd dat duurzaam bouwen de toekomst heeft. Daarom werken we al jaren aan het verduurzamen van onze woningen. Met de nieuwe BENG norm in het vooruitzicht passen we onze woningen op een paar punten aan, zodat ze straks ruimschoots aan de nieuwe norm voldoen. Zo worden onze woningen straks standaard uitgerust met o.a.:

Vloerverwarming én vloerverkoeling op de begane grond.
Vloerverwarming én -verkoeling op de verdieping (incl. zone-regeling per slaapkamer).
Twee zonnepanelen met omvormer.

Deze duurzame oplossingen zorgen ervoor dat onze woningen straks nóg zuiniger zijn en ruimschoots voldoen aan de nieuwe BENG norm. Daarnaast levert het u als woningbezitter extra voordeel op, zoals een lagere energierekening én het comfort van woningverkoeling in de zomer!

Wilt u meer informatie over de nieuwe BENG norm of bent u benieuwd naar ál onze opties voor een duurzame woning? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak; wij gaan graag met u in gesprek!

Contact opnemen >>