Terug naar overzicht 10 oktober 2018

3 kenmerken waardoor de jaren 30 woning zo geliefd is

De bouwstijl van een jaren 30 woning is nog steeds ongekend populair in Nederland. Maar hoe zit dat nu precies, want de jaren 30 stonden toch in het teken van crisis in Nederland? En hoe komt het dat deze bouwstijl tegenwoordig nog steeds zo geliefd is onder huizenbouwers? Kortom: welke kenmerken maken de jaren 30 woning zo populair? Groothuisbouw legt het uit.

Jaren 30 woning: 3 kenmerken

De bouwstijl van een jaren 30 woning bereikte zijn hoogtepunt – hoe kan het ook anders – in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ondanks de crisis in datzelfde tijdperk bleef de nieuwbouw in Nederland overeind en beleefde zelfs een hoogtepunt in die jaren. Dit kwam omdat de crisis vooral de arbeidersklasse raakte, en niet de middenklassers; de mensen met geld om huizen te bouwen. Omdat de economie onbetrouwbaar was, staken zij hun geld liever in huizen dan in aandelen. Zo kwam het dat de jaren 30 bekend werd om zijn typische bouwstijl. Maar wat zijn eigenlijk deze karakteristieke jaren 30 woning kenmerken?

De ongekende populariteit van de jaren 30 woning in nieuwbouw

De stijl van een jaren 30 woning is bij nieuwbouw nog steeds zeer populair in Nederland. Hoe komt het dat deze stijl nog steeds zo ‘in de mode’ is en waarom raken mensen er niet op uitgekeken? Met andere woorden: waarom zijn de kenmerken van een jaren 30 woning zo bijzonder? De belangrijkste oorzaak van de populariteit van een jaren 30 woning is het tijdloze karakter dat gecreëerd wordt door bovengenoemde kenmerken. Het steile lange dak en de horizontale belijning geven de woning een strakke uitstraling die in elk tijdperk past. Het strakke karakter wordt vervolgens gecombineerd met een warmere uitstraling door de toevoeging van erkers, luifels en trapjes. Dit roept een gevoel van nostalgie op, waardoor de woning ondanks zijn strakke belijning toch een charmante uitstraling krijgt. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de stijl van een jaren 30 woning in nieuwbouw nog steeds in de top 3 van meest gekozen bouwstijlen thuishoort.

Een van de eerste en opvallendste jaren 30 woning kenmerken is het zadeldak: lang en stijl met een grote overstek
Een tweede kenmerk is de horizontale belijning bij een jaren 30 woning. Deze strakke lijnen komen overal in terug: in de bakstenen en dakgoten, maar ook in de erkers en kozijnen
Het derde kenmerk van een jaren 30 woning is een bijzondere en uitgebreide entreepartij door bijvoorbeeld stoepjes, trapjes en luifels.

          

Een jaren 30 woning van Groothuisbouw: kan dat?

Als u de stijl van een jaren 30 woning mooi vindt, dan kunnen wij bij Groothuisbouw zeker iets voor u betekenen. Wij bouwen vrijstaande woningen in alle soorten en maten; van tijdloos en klassiek tot strak en modern. Wij bouwen huizen volgens onze vaste woningtypen en enkele van deze woningtypen bevatten kenmerken van de stijl van een jaren 30 woning. De strakke lijnen van een jaren 30 woning vindt u terug in de symmetrie van onze notariswoning. Dit woningtype bevat net als ons Herenhuis ook de uitgebreide entreepartij die zo typisch is voor een jaren 30 woning. En bij het woningtype Stadsvilla heeft u bijvoorbeeld de optie om het typische jaren 30 woning kenmerk, een erker, toe te voegen. Een jaren 30 woning gebouwd door Groothuisbouw betekent altijd een karakteristieke, stijlvolle woning met een zeer moderne uitrusting. Bent u benieuwd hoe dit eruit ziet? Op onze website kunt u uw eigen huis ontwerpen en helemaal aanpassen aan uw persoonlijke woonwensen. Kijk voor inspiratie en mogelijkheden van een jaren 30 woning gebouwd door Groothuisbouw op onze website of bestel ons huizenboek.

Een jaren 30 woning bouwen: ook anno nu nog steeds een goed idee!

Een jaren 30 woning bouwen is al bijna een eeuw populair in Nederland. De strakke lijnen en nostalgische sfeer bezorgen de woning zijn befaamde tijdloze allure. Als u een jaren 30 woning gaat bouwen hoeft u dus ook niet bang te zijn dat u op uw huis uitgekeken raakt. En deze stijl is ook bij een eventuele verkoop van uw woning zeer positief! Wilt u uw eigen jaren 30 woning bouwen met Groothuisbouw? Dan kunt u op onze website alvast beginnen en uw eigen woning samenstellen.

Contactformulier

Heeft een vraag over deze blog of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op:

Lees ook onze andere blogs

Huis bouwen gedoe? Welnee!

Droomt u er al langere tijd van om een eigen huis te bouwen, maar ziet u op tegen het werk dat erbij komt kijken? Geen zorgen! Een huis bouwen met Groothuisbouw is namelijk veel minder ‘gedoe’ dan u denkt! Manager verkoop René de Groot vertelt er graag meer over…

Een levensloopbestendige woning, zó zag u hem nog niet eerder!

Een droomwoning betreft meer dan de fundering, de woning en een piekfijne inrichting. Een woning wordt pas een droomwoning door de omgeving en de mensen die er wonen. En als u dan fijn woont, dan wilt u daar het liefst zo lang mogelijk van genieten! Gelukkig is dit realiseerbaar met een levensloopbestendige woning!
Wij houden u op de hoogte!