Terug naar overzicht 9 december 2021

Maak uw woning winterproof in vier stappen!

Het is winter! Dé tijd van het jaar waarin we de warmte en gezelligheid opzoeken in huis. Lekker wegkruipen onder een dekentje op de bank met een goed boek of een leuke serie, onder het genot van een kop warme chocolademelk. Dat doet u natuurlijk het liefst in een fijn huis dat helemaal winterproof is. Wilt u er extra comfortabel bijzitten deze winter? Met dit 4-stappenplan is uw woning optimaal voorbereid op de winter!

1. Controleer het dak

Begin met het inspecteren van het dak van uw woning. In de herfst is het vaak onstuimig weer en komt er veel blad naar beneden. Dit kan in de winter op het dak voor problemen zorgen. Gaat u het dak op? Let dan vooral op weggewaaide of verschoven dakpannen. Door najaarsstormen kan het lood bij de schoorstenen opwaaien of scheuren. Controleer daarom de loodaansluitingen op scheuren en check eventueel verstopte dakgoten. Maak de goten rondom uw dakramen en dakkapellen schoon. Door blad kunnen de goten verstopt raken. Regenwater loopt zo over de rand van de goot. Herstel, repareer en reinig het dak waar nodig, zo voorkomt u lekkage of houtrot in het dakbeschot en de panlatten.

Tip: Winterse buien? Let erop dat alle hemelwaterafvoeren goed blijven functioneren. Sneeuw en wind kunnen sneeuwhopen en stuifsneeuw veroorzaken, waardoor er lekkage kan ontstaan als de sneeuw gaat smelten. Lekkage als gevolg van stuifsneeuw is nooit helemaal uit te sluiten, maar u kunt er wel veel zelf aan doen. Zorg er daarom voor dat de afvoeren vrij en ontdooid zijn én blijven. Heeft u een serre? Maak het dak dan sneeuwvrij. Verwijder waar het kan ook de sneeuw van daken, uit dakgoten en kilgoten, maar zorg er in alle gevallen voor dat dit veilig gebeurd.

Alles gecontroleerd? Kom (voorzichtig!) weer naar beneden: tijd voor stap 2!

Onderhoudsklussen winter_gevel

2. Let goed op de ventilatie

Klaar met de eerste stap? Dan kunt u verder met het volgende punt op de checklist: het ventilatiesysteem. Met goede ventilatie zorgt u voor een gezond binnenklimaat in uw woning, het hele jaar door. Vooral de filters van de wtw-units vragen om aandacht; deze moeten regelmatig worden gereinigd óf vervangen. Check de filters van de wtw-unit: kleurt het filter donkergrijs of zwart? Dan is deze aan vervanging toe: nieuwe filters kunt u hier bestellen. Bij een witte of lichtgrijze kleur zijn de filters nog schoon en kunt u ze laten zitten.

> Hulp nodig bij het vervangen van de filters? In deze video leggen wij uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Onderhoudsklussen winter_rookmelders

3. Check de rookmelders in huis

Het is verstandig om de installaties in uw woning regelmatig te controleren en schoon te maken door ze uit te zuigen met een stofzuiger en/of uit te blazen met perslucht. Vooral de rookmelders vragen eens in de zoveel tijd om een check. De meeste rookmelders geven een piepsignaal als de batterij leeg begint te raken, zorg altijd dat u een batterij op voorraad heeft, de rookmelder stopt het piepsignaal pas zodra de batterij is vervangen. Zolang ze niet piepen kunt u er dus vanuit gaan dat ze gewoon actief zijn. Toch is het verstandig om regelmatig de testknop in te drukken: zo weet u namelijk zeker dat de koppeling goed werkt en de rookmelders goed met elkaar verbonden zijn. Wel zo veilig!

4. Inspecteer de sanitaire ruimtes in uw woning

Tijd voor de laatste stap op de checklist: het sanitair! Het sanitair in uw woning wordt dagelijks intensief gebruikt. Om uw sanitair goed werkend én mooi te houden is het belangrijk om het regelmatig te na te lopen. Begin met het controleren van de afvoeren in de badkamer. Check of er zich vuil heeft opgehoopt in de sifon onder de wastafel en in de douchegoot. Reinig de afvoeren waar nodig en plaats alles weer netjes terug.

Ps: wist u dat het goed is om de grote spoelknop van de wc regelmatig te gebruiken? Uitsluitend gebruik van de kleine (waterbesparende) knop kán namelijk verstoppingen veroorzaken.

> Hulp nodig bij het checken en reinigen van de afvoeren? In deze video leggen wij uit hoe u dit het beste kunt aanpakken. 

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.