Terug naar overzicht 10 april 2024

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Hoe werken de woningafmetingen precies?

Bij Groothuisbouw werken we met bepaalde vaste maten. Dit zijn de vaste afmetingen die u onder andere voorbij ziet komen in onze prijsberekenmodule. U kunt het formaat van uw favoriete woningtype naar wens aanpassen. Dat doet u bijvoorbeeld door de woning te laten verbreden of verlengen. Dit verbreden of verlengen van de woning kan telkens met een vast aantal meters. In principe kunt u de woning eindeloos verbreden of verlengen, zolang het maar volgens hetzelfde stramien is. Verkoopadviseur Robbin legt uit: “De reden hiervoor is redelijk technisch van aard, maar het heeft er mee te maken dat onze dakpanmaat leidend is voor de verlengingsmaat.”

Nog meer mogelijkheden om het woonoppervlak te vergroten

Niet alleen het verbreden of verlengen van de woning zorgt voor extra woonoppervlak. Ook het verhogen van de borstwering en het toepassen van een steilere dakhelling zijn manieren om meer ruimte te creëren. Bij het verhogen van de borstwering wordt uw dakgoot 50 cm verhoogd en hiermee wordt ook de nokhoogte verhoogd. Afhankelijk van het woningtype kunt u er voor kiezen om (optioneel) de dakhelling steiler te maken, waardoor u profiteert van meer ruimte. 

Een voorbeeld uit de praktijk: 
In het bestemmingsplan van een opdrachtgever staat dat de goothoogte van de woning minimaal 3.50 meter moet zijn. De goothoogte van bijvoorbeeld de uitvoering ‘Gemetselde Topgevels’ is ca. 3,16 meter. Het verhogen van de goot gaat per 50 cm. Dat betekent dat we de goot in dit specifieke voorbeeld kunnen verhogen, zodat de woning van deze opdrachtgever voldoet aan het geldende bestemmingsplan.

Naast het verhogen van de borstwering, kunt u ook de helling van de kap aanpassen om meer ruimte te creëren. Bij de meeste woningtypen is de dakhelling 48 graden, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een dakhelling van 53 graden toe te passen. Robbin: “Dat verschil lijkt klein, maar in het grote plaatje levert dit esthetisch meerwaarde. De inhoud van de woning wordt groter en er is de mogelijkheid tot een vaste trap naar de zolder.”

Waarom de woning vergroten?

Het vergroten van de woning wordt vaak geboren vanuit een praktisch oogpunt: bijvoorbeeld omdat in het bestemmingsplan bepaalde eisen beschreven staan eisen beschreven staan over de goot- en nokhoogte. Nog vaker wordt het geboren vanuit persoonlijke woonwensen. Robbin: “We zien regelmatig dat mensen na een bezoek aan onze 6 modelwoningen overtuigd zijn van de bouwkwaliteit, omvang en flexibiliteit. Esthetisch zitten er verschillen in de modelwoningen, bijvoorbeeld door een verlenging, verbreding, steilere dakhelling of trapkeuze. De modelwoningen geven een ultieme woonbeleving die je in Emmeloord kunt ervaren en geven je tal van ideeën. Vervolgens gaan we hiermee aan de slag, zodat u zelf uw eigen unieke woning kan samenstellen binnen onze werkwijze.”




Kan ik de woning ook verkleinen of smaller maken?

Robbin: “Andersom komt het ook voor dat mensen in de modelwoningen zijn geweest en zeggen: het was voor ons veel te groot – het mag wel wat kleiner. Die mogelijkheid is er ook.” Ook komt het regelmatig voor dat de kavel net te klein is voor de vaste afmetingen. U kunt de woning dan verkleinen in de breedte of diepte. "Onze modelwoning type GL5 is bijvoorbeeld ook 50 cm ingekort ten opzichte van onze basisafmeting, vanwege de maximale diepte van het bouwvlak. Tijdens een persoonlijk adviesgesprek wordt vaak al snel duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor uw situatie."

Hoe veel stijgt de prijs van de woning als je hem vergroot?

Leuk, die flexibiliteit in de woningformaten. Maar lopen de kosten niet flink op als je de woning zoveel groter maakt? Volgens  Robbin valt dit enorm mee. Het kan juist interessant zijn om de woning te vergroten. “De extra oppervlakte die het vergroten van de woning oplevert is ten opzichte van de extra kosten een goede investering voor de toekomst. Wanneer uw woonwens later verandert, hoeft u geen onnodige kosten te maken om de woning alsnog te vergroten."

Kan ik ook nog wat aan de indeling veranderen?

Niet alleen de formaten, maar ook de indelingen van de woning zijn naar wens aanpasbaar. De woning spiegelen, draaien, openslaande tuindeuren toepassen i.p.v. een schuifpui, een extra dubbele dakkapel; het is nagenoeg allemaal mogelijk. Bij Groothuisbouw is de het bouwproces dan misschien gestandaardiseerd, het eindresultaat is juist voor iedere opdrachtgever uniek. Robbin: "Een optimale verhouding tussen prijs, kwaliteit en tijd. Tijdens een persoonlijk adviesgesprek willen we vooral úw woonwensen optimaal doorspreken, zodat we samen een unieke woning kunnen realiseren die aan alle verwachtingen voldoet!"

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u bij Groothuisbouw heeft op het gebied van formaat en indeling? Kom dan eens langs in onze modelwoningen en ontdek het met uw eigen ogen!

P.S. Twijfelt u of uw wensen mogelijk zijn? Neem contact op met onze verkoopadviseurs en ontdek of wij ook uw woondroom kunnen realiseren!

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.

Dick Datema: “Voordat ik het wist waren er 27 jaren voorbij”

Dick Datema werkt ondertussen al 27 jaar met Groothuisbouw samen. Als stukadoors- en afbouwbedrijf verzorgt Datema jaarlijks de afwerking van meer dan 200 Groothuisbouwwoningen. Volgens Dick staat vooral het woord ‘vertrouwen’ centraal in de samenwerking. Vertrouwen in elkaars werk en vertrouwen in élkaar. En dat werkt in alles door…