Terug naar overzicht 7 december 2022

Welke dakhelling past het best bij úw woonwensen?

Gaat u een nieuwe woning bouwen? Dan komt u voor veel verschillende keuzes te staan: de juiste stijl, een logische indeling en diverse opties… Stuk voor stuk belangrijke knopen om door te hakken. Wist u dat ook de dakhelling iets is om over na te denken? Wij leggen u graag uit wat dit precies inhoudt en wat de juiste dakhelling voor uw woning kan betekenen!

Een schuin dak: waarom eigenlijk?

De meeste nieuwbouwhuizen in Nederland worden nog altijd gebouwd met een klassiek schuin dak. Deze dakvorm is ontstaan vanuit praktisch oogpunt; een puntdak biedt immers een goede bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Schuine daken zijn er in allerlei soorten en maten; van vrij vlak tot zeer puntig. Maar hoe wordt het eigenlijk bepaald: de schuinte van een dak? De dakhelling is in belangrijke mate afhankelijk van de constructie van de woning. Daarnaast spelen andere factoren zoals wind-, regen- en sneeuwbelasting en dakbedekking een rol.

Wat is de dakhelling eigenlijk precies?

De dakhelling is de hoek waar het dakvlak contact maakt met de vloer (de horizontale lijn). Deze hoek wordt weergegeven in graden, waarbij nul graden overeenkomt met een volledig plat dak. Hoe groter de waarde van de hellingsgraad, hoe steiler het dak. De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°. Wist u trouwens dat een plat dak nooit helemaal plat is? Om problemen met de afwatering te voorkomen is een minimale helling van twee graden een must.


De dakhelling: wat betekent het voor uw woning?

Een schuin dak moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen om voor een bepaalde hellingsgraad te kiezen. Heeft u extra ruimte nodig op de verdieping? Dan kunt u het beste kiezen voor een dak met een grotere hellingsgraad. Het dak wordt hierdoor steiler, waardoor er meer ruimte ontstaat. Tot slot kan ook uw smaak meespelen bij het bepalen van de hellingsgraad; de dakhelling heeft namelijk veel invloed op de uitstraling van uw woning.



48 of 53 graden: wat is de beste keuze voor ú?

De woningen van Groothuisbouw worden standaard gebouwd met een dakhelling van 48 graden. Bent u op zoek naar een woning met extra ruimte op de verdieping? Dan kunt u bij een aantal van onze woningtypen kiezen voor een dakhelling van 53 graden. Hierdoor ontstaat er meer functioneel gebruiksoppervlak op de verdieping. Ideaal als u bijvoorbeeld een groter gezin heeft!

Benieuwd hoe deze verschillende dakhellingen eruit zien? Op onderstaande afbeeldingen ziet u een voorbeeld van hetzelfde woningtype van Groothuisbouw. Aan de linkerkant is de woning uitgevoerd met een standaard dakhelling van 48 graden, aan de rechterkant ziet u een dakhelling van 53 graden.

Bent u benieuwd welke dakhelling het beste past bij uw woonwensen? Wij denken graag met u mee.

Neem contact op >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

“Ik zie onze samenwerking als een goed huwelijk.”

Raak je met Norbert Kuipers van Hebo Kozijnen in gesprek over Groothuisbouw dan wordt al snel duidelijk dat hij bijna verweven is met het bedrijf. En dat is niet zo vreemd, want hij deelde een belangrijke basis met oprichter Frans Groothuis: ze groeiden op in Tukkerland, kwamen beide uit échte bouwfamilies en werden ‘samen groot’…

Dit is waarom een schuurwoning steeds populairder wordt onder huizenbouwers!

Tijdloos, karakteristiek en modern; het zijn typische kenmerken van een schuurwoning. Dit woningtype wordt steeds populairder onder huizenbouwers. Maar wat maakt een schuurwoning nu echt een schuurwoning? En waarom vallen veel mensen voor de charme van dit woningtype? Lees alles over deze woning én ontdek hoe u vandaag al van start kunt met de realisatie van uw eigen schuurwoning met Groothuisbouw!

Hoe kies ik de juiste indeling voor mijn woning?

Een van de leukste dingen aan het bouwen van een nieuwe woning? Dat u heel veel zelf kunt bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van uw nieuwbouwhuis. Maar wat is er allemaal mogelijk en waar moet u op letten bij het kiezen van de ideale indeling? Onze verkoopadviseur Katy geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de indeling van een nieuwe woning.