Terug naar overzicht 7 december 2022

Welke dakhelling past het best bij úw woonwensen?

Gaat u een nieuwe woning bouwen? Dan komt u voor veel verschillende keuzes te staan: de juiste stijl, een logische indeling en diverse opties… Stuk voor stuk belangrijke knopen om door te hakken. Wist u dat ook de dakhelling iets is om over na te denken? Wij leggen u graag uit wat dit precies inhoudt en wat de juiste dakhelling voor uw woning kan betekenen!

Een schuin dak: waarom eigenlijk?

De meeste nieuwbouwhuizen in Nederland worden nog altijd gebouwd met een klassiek schuin dak. Deze dakvorm is ontstaan vanuit praktisch oogpunt; een puntdak biedt immers een goede bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Schuine daken zijn er in allerlei soorten en maten; van vrij vlak tot zeer puntig. Maar hoe wordt het eigenlijk bepaald: de schuinte van een dak? De dakhelling is in belangrijke mate afhankelijk van de constructie van de woning. Daarnaast spelen andere factoren zoals wind-, regen- en sneeuwbelasting en dakbedekking een rol.

Wat is de dakhelling eigenlijk precies?

De dakhelling is de hoek waar het dakvlak contact maakt met de vloer (de horizontale lijn). Deze hoek wordt weergegeven in graden, waarbij nul graden overeenkomt met een volledig plat dak. Hoe groter de waarde van de hellingsgraad, hoe steiler het dak. De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°. Wist u trouwens dat een plat dak nooit helemaal plat is? Om problemen met de afwatering te voorkomen is een minimale helling van twee graden een must.


De dakhelling: wat betekent het voor uw woning?

Een schuin dak moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen om voor een bepaalde hellingsgraad te kiezen. Heeft u extra ruimte nodig op de verdieping? Dan kunt u het beste kiezen voor een dak met een grotere hellingsgraad. Het dak wordt hierdoor steiler, waardoor er meer ruimte ontstaat. Tot slot kan ook uw smaak meespelen bij het bepalen van de hellingsgraad; de dakhelling heeft namelijk veel invloed op de uitstraling van uw woning.



48 of 53 graden: wat is de beste keuze voor ú?

De woningen van Groothuisbouw worden standaard gebouwd met een dakhelling van 48 graden. Bent u op zoek naar een woning met extra ruimte op de verdieping? Dan kunt u bij een aantal van onze woningtypen kiezen voor een dakhelling van 53 graden. Hierdoor ontstaat er meer functioneel gebruiksoppervlak op de verdieping. Ideaal als u bijvoorbeeld een groter gezin heeft!

Benieuwd hoe deze verschillende dakhellingen eruit zien? Op onderstaande afbeeldingen ziet u een voorbeeld van hetzelfde woningtype van Groothuisbouw. Aan de linkerkant is de woning uitgevoerd met een standaard dakhelling van 48 graden, aan de rechterkant ziet u een dakhelling van 53 graden.

Bent u benieuwd welke dakhelling het beste past bij uw woonwensen? Wij denken graag met u mee.

Neem contact op >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.