Terug naar overzicht 7 juni 2021

Vijf zomerklussen om uw woning spik en span te houden!

Genieten van de zon, heerlijk op vakantie en leuke dingen ondernemen: de zomer is een seizoen waar veel mensen naar uitkijken. Maar wist u dat de zomer ook dé tijd is voor belangrijke onderhoudsklussen aan uw woning? Wij geven u graag 5 tips om uw woning te inspecteren, repareren en onderhouden. Zo zorgt u ervoor dat uw woning er het hele jaar door spik en span bij staat!

1. Vervang of reinig de filters van uw wtw-unit

Begin met de inspectie van het ventilatiesysteem in uw woning. Heeft u een warmteterugwinningssysteem? Controleer dan de filters*. In het voorjaar zit de lucht vol stuifmeel en pollen, waardoor de filters sneller vervuild raken. Zien de filters er donkergrijs of zelfs zwart uit? Dan is het tijd om deze te vervangen. Bij een witte of lichtgrijze kleur zijn de filters nog schoon en kunt u ze laten zitten. Blijf de filters ook de rest van het jaar regelmatig controleren en – waar nodig - reinigen; zo weet u zeker dat het binnenklimaat in uw woning gezond is!

*Hulp nodig bij het reinigen of vervangen van de filters? Op onze servicepagina leggen we in een korte video uit hoe u dit het beste aan kunt pakken.

2. Controleer de sanitaire ruimtes

De sanitaire ruimtes van uw woning vragen een keer per jaar om een uitgebreide controle. Controleer de afvoer in de badkamer: loopt het water in de douche nog goed weg? Duurt het lang(er) voordat het water helemaal is weggestroomd? Dan is het tijd om de afvoeren te reinigen. Bekijk deze video-instructie hoe u dat het beste aanpakt. Afvoer schoon? Check! Vergeet niet om ook het sifon onder de wastafel te controleren. Controleer tot slot of de kitvoegen en de tegelvloer in uw sanitaire ruimtes nog in orde zijn. Door gebroken tegels te vervangen en slechte kitnaden te vernieuwen voorkomt u lekkages. Wel zo fijn!

3. Check de installatie van uw woning

De installatie van uw woning wordt het hele jaar door intensief gebruikt. Daarom is het belangrijk om veelgebruikte apparaten en installaties regelmatig te controleren. De belangrijkste taken op een rij:

  • Check de rioleringsbuizen. Voorkom verstoppingen door regelmatig de warme kraan te laten lopen en de wasmachine een kookwas (90 graden) te laten draaien. Zo laten de zeepresten en het aangekoekte vuil in de rioleringsbuis los.
  • Controleer de kranen op lekkage. Een handige truc om dit te controleren is door de kranen een uur lang niet te gebruiken. Check de stand op de watermeter vooraf en na afloop. Is de stand onveranderd en draait het wieltje niet? Dan zijn uw kranen in orde.
  • Controleer de druk van de warmtepomp. De druk in het systeem moet rond de 2 bar zijn. Is de druk te laag? In deze video leggen wij u uit hoe u de warmtepomp bijvult.
  • Test de rookmelders. Gebruik de testknop om te kijken of de rookmelder nog werkt. De meeste rookmelders geven met een piepsignaal aan dat de batterij leeg begint te raken. Zijn uw rookmelders aan elkaar gekoppeld? Houd de testknop dan langer in, zodat alle rookmelders even afgaan. Zo weet u zeker dat de koppeling goed werkt!

Alle installaties gecheckt? Mooi! Dan is de kans op vervelende verrassingen een stuk kleiner!

4. Inspecteer het dak van uw woning

Ook het dak van uw woning moet eens per jaar goed gecontroleerd worden. Wind, regen en hagel kunnen ervoor zorgen dat de dakpannen op uw dak verschuiven of wegwaaien. Hierdoor kunnen lekkages in het dak ontstaan, die aan de binnenkant niet te zien zijn. Toch kunt u hierdoor last krijgen van houtrot in het dakbeschot en de panlatten. Geef houtrot geen kans en controleer regelmatig of alle dakpannen nog netjes liggen. Met name in bosrijke gebieden is het belangrijk dat ook het dak en de verholen goten van de dakkapellen goed worden schoongemaakt. En gaat u het dak op? Loop dan ook meteen even de loodaansluitingen bij de schoorstenen na én maak de goten rondom de dakramen schoon.

5. Zet binnen de laatste puntjes op de i

Heeft u alle grotere klussen afgevinkt? Dan is het tijd voor de finishing touch in huis. Een paar laatste aandachtpuntjes:

  • Smeer de scharnieren van uw binnendeuren met teflonspray. Het hang- en sluitwerk slijt sneller als de deuren moeilijker open- en dichtgaan.
  • Check de trappen in uw woning. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zitten de leuningen nog goed vast? En zijn de anti-slipstrips op de treden nog in goede staat?

Alles gecheckt? Mooi! Dan weet u zeker dat uw woning goed onderhouden is. Hoog tijd om te relaxen en heerlijk te genieten van de zomer in en om uw eigen huis!

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.