Terug naar overzicht 20 februari 2020

Stikstof en nieuwbouw: hoe zit dat bij Groothuisbouw?

Wie het nieuws de afgelopen periode gevolgd heeft kan er niet omheen: de stikstofproblematiek. De uitspraak van de Raad van State in mei 2019 zette een streep door het Nederlandse compensatiebeleid op het gebied van stikstofuitstoot. Dit zorgde voor problemen in verschillende sectoren, waaronder de woningbouw. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de uitstoot van stikstof bij nieuwbouw en hoe komt het dat Groothuisbouw geen problemen ervaart op dit gebied? Wij leggen het u graag uit!

Stikstof en nieuwbouw: wat is er aan de hand

De problemen rondom stikstof en nieuwbouw spelen vooral bij grootschalige nieuwbouwprojecten. Het probleem zit niet in de nieuwbouwwoningen zelf, maar bij de werkzaamheden op en rond de bouwplaats. Een groot deel van de schadelijke stikstof wordt bijvoorbeeld uitgestoten door de vrachtwagens die met materialen van en naar de bouwplaats rijden. Maar ook zware machines zoals shovels en kranen dragen bij aan de stikstofemissie in de bouw. De stikstof die vrijkomt bij nieuwbouw heeft schadelijke gevolgen voor de planten en dieren in nabijgelegen natuurgebieden.

PAS-regeling van de baan

Hoe komt het dat het stikstofprobleem nu ineens zo groot is? Dat komt omdat de Raad van State in 2018 bepaalde dat bedrijven zich niet langer mogen beroepen op de zogeheten PAS-regeling. Het Programma Aanpak Stikstof kon lange tijd als basis gebruikt worden om toestemming te krijgen voor activiteiten die stikstof uitstoten in de buurt van beschermde natuurgebieden. Dat werkte zo: als een bedrijf positieve gevolgen van maatregelen voor de beschermde natuurgebieden kon aantonen, kreeg het vooruitlopend hierop toestemming van de overheid voor nieuwe activiteiten met mogelijke schadelijke gevolgen. Maar na een kritische blik op deze regeling besloot de Raad van State in mei 2019 dat de onderbouwing van dit programma niet deugde. Dit zorgt voor problemen binnen verschillende sectoren, waaronder de nieuwbouwsector. 

Stikstof en nieuwbouw: hoe zit het bij Groothuisbouw?

De uitspraak van de Raad van State over de stikstofemissie zorgt met name voor problemen bij grootschalige bouwprojecten. Bij deze projecten wordt veel gewerkt met zware machines zoals kranen, shovels en vrachtwagens, waarbij er relatief veel schadelijke stikstof vrijkomt. Bij de nieuwbouwprojecten van Groothuisbouw spelen deze problemen niet. Omdat wij onze bouwwerkzaamheden uitermate efficiënt inplannen kunnen we het aantal transporten richting de bouw tot een minimum beperken. Zo houden we de stikstofemissie bij bouw van onze woningen uitermate laag!

Minimale stikstof uitstoot op de bouwplaats

Ook op onze bouwplaatsen zelf is de stikstofemissie zeer minimaal, omdat we uitsluitend werken met moderne machines die zeer lage percentages stikstof uitstoten. Daarnaast maken we veel gebruik van prefab-elementen die compleet op de bouw worden afgeleverd en vervolgens in een keer op de woning worden geplaatst. Hierdoor kunnen we de kraanbewegingen tot een minimum beperken. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we de stikstofuitstoot bij onze nieuwbouw zeer laag kunnen houden. Kortom: wilt u een woning bouwen met Groothuisbouw? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over uw vergunning. Deze wordt eigenlijk altijd gewoon verleend. Wij gaan graag samen met u aan de slag om uw droomwoning te realiseren!


Direct een afspraak maken > 

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Maak kennis met ons gloednieuwe woningtype: de twee-onder-een-kapwoning!

Er komen steeds meer nieuwbouwkavels vrij die specifiek bestemd zijn voor een twee-onder-een-kapwoning. Enerzijds om het woningtekort aan te pakken; zo maken we maximaal gebruik van de beschikbare bouwruimte in Nederland. Maar óók omdat een twee-onder-een-kapwoning steeds populairder wordt onder huizenbouwers. Benieuwd waarom? Ontdek het in deze blog. En lees meteen welke éxtra voordelen een twee-onder-een-kapwoning van Groothuisbouw heeft.

“We voelen ons echt een verlengstuk van Groothuisbouw”

Zo'n 42 jaar geleden had oprichter Dick Smit niet kunnen vermoeden dat hij als geboren Drentenaar ooit met zijn bedrijf in Kampen terecht zou komen. Van Groothuisbouw had hij in die beginjaren hoogstens een keer in de wandelgangen gehoord. Anno 2023 runnen zijn zoons Frans en Dirk met veel succes het transportbedrijf vanuit Kampen, dat in de tussentijd een heus ‘verlengstuk’ van Groothuisbouw is geworden. Hoe blikken zij terug op 30 jaar Groothuisbouw en wat is volgens hen de sleutel tot succes?

3 woninguitvoeringen die u niet mag missen!

Als u een huis wilt bouwen komen er heel wat keuzes op u af. Gaat u voor een vrijstaande woning of een halfvrijstaande woning? Wordt het hoogbouw of laagbouw? En nog belangrijker: welke uitvoering gaat u kiezen? Wij hebben de 3 populairste uitvoeringen voor u op een rij gezet. Wie weet zit ook úw favoriete uitvoering ertussen!