Terug naar overzicht 25 april 2023

“Je bouwt een band op met elkaar; dat werkt erg prettig”

Hoe je een succesvolle zakelijke samenwerking opbouwt én behoudt? Daar kunnen ze bij Raab Karcher in Vriezenveen over meepraten. Al dertig jaar leveren ze de bouwmaterialen aan Groothuisbouw. Hét geheim van dit succes volgens commercieel manager Menno Hoekstra? “Loyaal blijven en met elkaar meebewegen.” Tijd voor een mooi gesprek met hem én twee van zijn collega’s in Vriezenveen.

Frans’ Twentse roots

Het klinkt misschien wat onlogisch, een bouwbedrijf in Emmeloord dat zijn bouwmaterialen bestelt bij een leverancier in Vriezenveen, een kleine 100 kilometer verderop. Toch werkt het al jaren prima. Sterker nog; het is nooit anders geweest. Hoe dit komt? Daarvoor moeten we terug naar begin jaren 90, toen Frans Groothuis het bedrijf begon vanuit zijn eigen woning in Swifterband. Menno: “Omdat Frans oorspronkelijk hier vandaan komt kende hij ons bedrijf. Toen hij bouwmaterialen nodig had voor zijn beginnende bouwbedrijfje klopte hij bij ons aan. Dus dankzij zijn Twentse roots werken we nu al dertig jaar samen met Groothuisbouw.”

Speciaal ingerichte containers

Destijds zag de samenwerking er wel iets anders uit dan nu. “We zijn begonnen met het inrichten van containers voor Groothuisbouw”, licht Menno toe. “Voor elke woning die door Groothuisbouw gebouwd werd moest er een speciaal ingerichte container klaargemaakt worden. Dat gebeurde allemaal hier in Vriezenveen, waarna de container vervolgens geladen werd en naar de woning werd vervoerd.” Later nam Smit Transport uit Kampen dat werk over, en kwam de focus in Vriezenveen puur te liggen op de levering van bouwmaterialen.

Vertrouwd gevoel

Het verzorgen van de materialen voor de woningen van Groothuisbouw werd een steeds grotere taak voor Raab Karcher Vriezenveen. Customer service medewerker Wilma Olthof heeft er een weektaak aan. “Ik zorg ervoor dat de materialen op de bouw komen en dat alles qua levering op rolletjes loopt. Ik kan meekijken in de planning en heb dagelijks contact met de werkvoorbereiders en projectleiders. Dat voelt heel vertrouwd.”

Nét een stapje verder

Dat gevoel beaamt ook Stef Geertman, die als medewerker binnendienst werkt bij Raab Karcher. “Omdat de basis zo sterk is ga je nét een stapje verder dan bij andere klanten. Zo hebben we een aantal producten specifiek voor Groothuisbouw gerealiseerd. Bijvoorbeeld de gevelstenen; die leveren we enkel en alleen aan hen.”



Ook in de prijsvoering wordt er met elkaar meegedacht. “Na de gigantische prijsstijgingen van de afgelopen periode zijn we in gezamenlijk overleg tot een speciaal ‘Groothuisbouw pakket’ gekomen. Zo zijn we samen continu oplossingsgericht bezig.”

Je bouwt een band op

Die bijzondere relatie, daar kan Menno over meepraten: “In de loop der jaren bouw je een band op met elkaar. Als ik bij ze binnenloop op kantoor in Emmeloord voelt het inmiddels als thuiskomen.” Dat vertrouwde gevoel uit zich ook in gezamenlijke activiteiten. “Eens per jaar organiseren we de ‘Raab Karcher Fietstocht’ voor onze relaties; een wielrenroute van zo’n 100 kilometer. Zowel Willem als Arnold hebben hier regelmatig aan meegedaan.” Lachend voegt hij toe: “Arnold fietste wel, maar Willem liever niet. Die reed als begeleider mee op de motor. Dat zijn mooie herinneringen.”

Nóg eens dertig jaar

In dertig jaar tijd is er veel gebeurd. “De bouw kan soms grillig zijn; we hebben heus wel ups en downs gekend”, vertelt Menno. De relatie behouden in goede en minder goede tijden: dát is de kunst volgens hem. “Maar als het al dertig jaar lukt, dan gaat het de komende dertig jaar zéker ook lukken!”

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.