Terug naar overzicht 17 maart 2022

Lentekriebels? Zó maakt u uw woning helemaal klaar voor het voorjaar!

Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en de temperaturen lopen langzaam maar zeker op: het voorjaar is in aantocht! De hoogste tijd om uw woning alvast klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Wij hebben de belangrijkste klussen in én om het huis alvast voor u op een rij gezet, zodat uw woning er straks weer spic en span bij staat.

Reiniging en onderhoud van het dak

Het dak van uw woning vraagt eens in de zoveel tijd om extra aandacht. Vooral na de winterperiode en de voorjaarsstormen kan een grondige inspectie geen kwaad. Losliggende of verschoven dakpannen, verstopte dakgoten en eventuele schade aan de dakbedekking; zomaar een paar dingen die u kunt tegenkomen tijdens het controleren van het dak. Herstel, repareer en reinig het dak waar nodig, zo voorkomt u lekkage of houtrot in het dakbeschot en de panlatten. Vergeet bij het reinigen niet de afvoeren, regenpijpen en de goten naast en boven dakramen en dakkapellen mee te nemen.

Tip: heeft u regelmatig last van verstopte dakgoten? Bladvangers en bolroosters kunnen dit probleem voorkomen. Indien u deze toepast moet het blad wel met grote regelmaat verwijderd worden.

Onderhoud van de gevels

Wist u dat het schilderwerk aan de buitenzijde van uw woning in de zomer én in de winter het meest slijt? Daarom is het belangrijk om dit schilderwerk na afloop van deze seizoenen goed te controleren en te onderhouden. Dat begint met een grondige schoonmaakbeurt; zo zorgt u ervoor dat het schilderwerk langer meegaat. Maak de kozijnen schoon met een zachte vochtige spons en water met standaard schoonmaakmiddel. Vergeet de sponning van het raam niet, hier hoopt het vuil zich gemakkelijk op. Controleer tijdens het schoonmaken meteen de staat van het schilder- en kitwerk. Ontdekt u barsten, scheuren, blazen of kale plekken? Dan vraagt het schilderwerk om onderhoud. Met regelmatig en nauwkeurig onderhoud kunt u verdere schade aan het houtwerk voorkomen. Naast het schoonmaken is het verstandig om ook de draaiende delen van deuren en kozijnen te controleren. Zorg ervoor dat er voldoende omtrekspeling is, zodat er geen water en vuil achterblijft tussen de onderdorpels en de draaiende delen. Hierdoor kan het houtwerk sneller gaan rotten.

Checken van de ventilatie

Na de buitenboel is de binnenkant van uw woning aan de beurt. Wat dacht u bijvoorbeeld van het ventilatiesysteem? Met goede ventilatie zorgt u voor een gezond binnenklimaat in uw woning, het hele jaar door. Door bijvoorbeeld vette lucht uit de keuken en de vochtige lucht uit de badkamer is de binnenkant van de mechanische ventilatie vaak erg vervuild. De vervuiling kan bovendien het schoepenrad uit balans brengen; het rad maakt dan meer lawaai dan anders. Ook de filters van de wtw-units vragen om aandacht; deze moeten eens in de zoveel tijd worden vervangen óf gereinigd. Check de filters van de wtw-unit: kleurt de filter grijs of zwart? Dan is deze aan vervanging toe. Bij een witte of lichtgrijze kleur zijn de filters nog schoon en kunt u ze laten zitten. Naast de filtercheck is het verstandig om de inblaas- en afzuigpunten van de wtw-unit te reinigen. Gebruik hiervoor water met schoonmaakmiddel. Let erop dat de instelling van de ventielen niet wijzigt bij het schoonmaken en plaats deze op dezelfde plek terug.


Tip: markeer de juiste stand met watervaste stift aan de binnenkant van het ventiel.

> Hulp nodig bij het vervangen van de filters? In deze video leggen wij uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.


Controleren van de installaties

Ook de installaties in uw woning vragen na de winter om aandacht. Denk aan de warmtepomp, rookmelders, het leidingwerk en de aardlekschakelaar. Geeft de drukmeter van de warmtepomp minder dan 1 bar aan? Dan is de druk te laag en moet het systeem worden bijgevuld. Hiermee voorkomt u dat de ketel storing krijgt bij een te lage druk. Test de aardlekschakelaar door te testknop in te drukken. Is de aardlekschakelaar niet in orde? Dan moet u deze met spoed laten vervangen. Check tot slot de rioleringsbuizen in de kruipruimte lekkages. Tijdens strenge vorst kunnen leidingen in de kruipruimte bevriezen.

> Moet u het warmtepompsysteem vaak bijvullen? Dan kan er sprake zijn van een lekkage. Check voor meer informatie onze service pagina.

Inspectie van het sanitair

Het sanitair in uw woning wordt dagelijks intensief gebruikt. Om uw sanitair goed werkend én mooi te houden is het belangrijk om het regelmatig te na te lopen. Begin met het controleren van de afvoeren in de badkamer. Check of er zich vuil heeft opgehoopt in de sifon onder de wastafel en in de douchegoot. Reinig de afvoeren waar nodig en plaats alles weer netjes terug. Check daarna of alle kranen nog goed vastzitten. Zit er speling op? Draai de kraan aan de onderzijde weer vast. Let op dat u de kraan niet te strak dichtdraait; hierdoor kan het kraanleer sneller slijten.

Tip: wist u dat het goed is om zowel de kleine als de grote spoelknop van de wc regelmatig te gebruiken? Uitsluitend gebruik van de kleine (waterbesparende) knop kán namelijk verstoppingen veroorzaken. Gebruik ze dus allebei evenveel!

> Hulp nodig bij het schoonmaken van de douchegoot? Check de instructievideo op onze service pagina

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.