Terug naar overzicht 28 september 2016

Kosten nieuwbouwwoning

Op welke bouwkosten moet u rekenen?
'Wat zijn de kosten van een nieuwbouwwoning?’ Het is een vraag die we bij Groothuisbouw vaak horen. Logisch, want het bouwen van een nieuwe woning is iets dat je vaak maar een keer in je leven doet. Dat betekent dat de bouw van een eigen woning veel vragen oproept, vooral als het gaat om het kostenplaatje. Wij laten u hieronder graag zien hoe u inzicht kunt krijgen in de kosten van een nieuwbouwwoning.

Kosten nieuwbouwwoning berekenen

De kosten van een nieuwbouwwoning berekenen begint met het inventariseren van de voorbereidende kosten. Hierbij kunt u denken aan kosten voor de notaris, maar ook voor bemiddeling, hypotheek en overbruggingskrediet. Hieronder sommen we de belangrijkste kostenposten voor u op:

Als u zelf reeds een kavel hebt gekocht en uw woning via een aannemer als Groothuisbouw laat bouwen, moet u zelf de notariskosten betalen. De BTW is al wel bij het totaalbedrag van de woning inbegrepen. De kosten van de notaris kunnen flink variëren. Daarom is het slim om u vooraf goed in de kosten van notarissen bij u in de buurt te verdiepen. U kunt in dit geval zelf online notariskosten vergelijken.

Kosten voor advies en bemiddeling
Bij het bouwen van een nieuwbouwhuis heeft u veelal een hypotheekadviseur nodig. Deze rekent als vanzelfsprekend kosten voor advies en bemiddeling. Soms is dit een vast bedrag, soms werkt hij op nacalculatie. Een volledig hypotheekadvies en de bemiddeling bij het afsluiten van een hypotheek op een nieuwbouwwoning is meestal zo’n twintig tot dertig uur werk. Rekent de adviseur een vast bedrag? Dan moet u rekenen op zo’n € 1.500 tot € 3.000. Als uw adviseur werkt met een uurtarief, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken die u schriftelijk vastlegt. De kosten per uur kunnen variëren van € 80,- tot € 175,-.

Verlengen hypotheekofferte bij nieuwbouwwoning
Heeft u een aanbod van een geldverstrekker ontvangen? Dan is het soms nodig om de geldigheid van de te offerte verlengen. Hiervoor betaalt u verlengingskosten. De hoogte van deze zogeheten ‘bereidstellingsprovisie’ verschilt per hypotheekaanbieder.

Nationale Hyptoheek Garantie op uw nieuwbouwhuis
Kiest u voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan bent u verzekerd van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt u eenmalig 1% van het hypotheekbedrag. U ontvangt echter wel weer rentevoordeel, waardoor u deze kosten snel terugverdient.

Overbruggingskrediet huidige huis
U kunt een eventuele overwaarde van uw bestaande huis gebruiken voor de koop van uw nieuwbouwhuis. Wellicht heeft u ook een overbruggingskrediet nodig. Het is namelijk de vraag of uw oude woning al is verkocht op het moment dat uw nieuwbouwwoning wordt gerealiseerd. Bij Groothuisbouw is een overbruggingskrediet niet altijd nodig omdat u bij ons de woning pas bij oplevering hoeft te betalen. In de meeste gevallen is de (over)waarde van uw oude woning dan al vrijgekomen.

Kosten nieuwbouwwoning per m3

Nu u een duidelijk beeld heeft van de voorbereidende kosten, kunt u zelf de kosten van de woning berekenen. Het is het handigst om hierbij te kijken naar de kosten van een nieuwbouwwoning per m3. Bij Groothuisbouw zijn deze bouwkosten zeer helder en inzichtelijk. We rekenen namelijk vaste prijzen voor onze verschillende woningtypen en uitvoeringsmogelijkheden. Benieuwd wat de kosten van een nieuwbouwwoning per m3 zijn? Dat kunt u eenvoudig online berekenen met behulp van onze prijsberekenmodule. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is uw ideale woning samenstellen en onze rekentool doet de rest. En het fijne is: u hoeft deze bouwkosten pas na oplevering van uw nieuwbouwhuis te betalen.

Extra kosten nieuwbouwwoning

De kosten van een nieuwbouwwoning blijven niet beperkt tot het betalen van het bouwbedrijf. Bij de bouw van een woning zijn immers ook andere partijen betrokken. U moet daarom ook rekening houden met extra kosten van een nieuwbouwwoning:

Hypotheekrente als extra kosten
Als u een nieuwbouwwoning bouwt moet u hypotheekrente betalen over het complete geleende bedrag. Ook terwijl de woning nog niet klaar is. U ontvangt rente over het deel van het geleende bedrag dat in het bouwdepot staat. Dit is de rekening waarmee u de kosten van de bouw betaalt. Bij veel bouwbedrijven zullen de maandlasten stijgen naarmate de bouw vordert. Dat komt omdat zij werken met termijnbetalingen. Bij Groothuisbouw is dit echter niet het geval. Bij ons betaalt u de woning in één keer en pas bij de oplevering. Zo bespaart u dus op het rentebedrag dat u aan de geldverstrekker betaalt.Bouwrente
Bouwrentes zoals een financieringsvergoeding of uitstelrente betaalt u bij Groothuisbouw niet. Bij ons betaalt u voor uw woning één vast bedrag dat we samen hebben afgesproken. En dat bedrag hoeft u pas achteraf te betalen. Dit biedt u maximale financiële zekerheid en bespaart veel kosten. Oftewel: het scheelt vaak enkele duizenden euro's! Veel mensen verwarren de bouwrente die u meestal aan de aannemer betaalt, met de bovengenoemde hypotheekrente die u tijdens de bouw aan de hypotheekverstrekker betaalt. Dit zijn echter twee verschillende dingen.

Aankleding van uw nieuwbouwwoning
Als u een nieuwe woning laat bouwen krijgt u ook te maken met extra kosten voor de aankleding van uw nieuwbouwwoning. Wat dacht u bijvoorbeeld van de aanleg van uw tuin? Deze kosten kunt u gedeeltelijk meefinancieren in de hypotheek. Daarnaast is het verstandig om vooraf rekening te houden met de kosten voor de inrichting en het interieur van uw nieuwbouwwoning, maar bijvoorbeeld ook met kosten voor verhuistransport.

Alvast een start maken met het berekenen van de kosten van uw nieuwbouwwoning?

Ga aan de slag met onze prijsberekenmodule! > 

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

“Ik zie onze samenwerking als een goed huwelijk.”

Raak je met Norbert Kuipers van Hebo Kozijnen in gesprek over Groothuisbouw dan wordt al snel duidelijk dat hij bijna verweven is met het bedrijf. En dat is niet zo vreemd, want hij deelde een belangrijke basis met oprichter Frans Groothuis: ze groeiden op in Tukkerland, kwamen beide uit échte bouwfamilies en werden ‘samen groot’…

Dit is waarom een schuurwoning steeds populairder wordt onder huizenbouwers!

Tijdloos, karakteristiek en modern; het zijn typische kenmerken van een schuurwoning. Dit woningtype wordt steeds populairder onder huizenbouwers. Maar wat maakt een schuurwoning nu echt een schuurwoning? En waarom vallen veel mensen voor de charme van dit woningtype? Lees alles over deze woning én ontdek hoe u vandaag al van start kunt met de realisatie van uw eigen schuurwoning met Groothuisbouw!

Hoe kies ik de juiste indeling voor mijn woning?

Een van de leukste dingen aan het bouwen van een nieuwe woning? Dat u heel veel zelf kunt bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van uw nieuwbouwhuis. Maar wat is er allemaal mogelijk en waar moet u op letten bij het kiezen van de ideale indeling? Onze verkoopadviseur Katy geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de indeling van een nieuwe woning.