Terug naar overzicht 3 januari 2023

Keimwerk; wat is het en waarom zou u ervoor kiezen?

U heeft het vást weleens gezien: een moderne stijlvolle woning waarvan de buitenmuren compleet in één kleur zijn afgewerkt. Of misschien heeft u bij het bekijken van onze woningtypen en -uitvoeringen de term ‘keimwerk’ al eens als keuzemogelijkheid voorbij zien komen. Maar wat is ‘keimwerk’ precies, waarom zou u ervoor kiezen en zijn er ook nadelen? Wij leggen het graag uit!

Wat is keimwerk?

Keimwerk is dé manier om een gevel van een strakke afwerking te voorzien. Het zogeheten ‘keim’ dat wordt aangebracht is een 100% mineraalverf met een matte kalkachtige uitstraling. Deze verf versteent na het aanbrengen. Daardoor ontstaat er een sterk verbindingsproces met de bakstenen waardoor het echt één geheel wordt. Keimwerk heeft als groot voordeel dat micro-organismen geen kans krijgen om zich op de muur te vestigen. Ook kan de steen blijven ademen. Zo blijft de vochtbalans van de gevel optimaal en ontstaat er geen schimmel, mos of bladderende verf.

Wat is het verschil met stuc?

Bij keimwerk wordt op de gevel een laag mineraalverf aangebracht. Het bindmiddel uit de verf gaat een verbinding aan met de minerale ondergrond van de steen. Daardoor wordt het als het ware ‘één ademend geheel’. Een ander belangrijk kenmerk van keimwerk is dat de contouren van de stenen en voegen op de achtergrond nog duidelijk zichtbaar zijn. Stucwerk is een dikkere pleisterlaag van zo’n 6 tot 10 mm. Daardoor is de constructie niet meer zichtbaar en kunt u stenen en voegen dus ook niet meer zien. Stucwerk is vooral bedoeld om de woning helemaal strak af te werken.

De voordelen van keimwerk

Keim gaat een chemische reactie met de minerale ondergrond aan. Daardoor ontstaat er een duurzame verbinding die lang meegaat en, in tegenstelling tot veel andere verfsoorten, absoluut niet gevoelig is voor ‘bladderen’. Een ander voordeel is dat Keimwerk een extreem hoge kleurvastheid heeft én uv-bestendig is. Daardoor verkleurt keimwerk niet snel. 

En er zijn nog veel meer voordelen van keimwerk te noemen:

  • Keimwerk gaat lang mee. Keimwerk is tot wel 15 jaar onderhoudsvrij en de kleur blijft gegarandeerd minimaal 20 jaar lang haar intensiteit en dekking behouden. Veel alternatieve kleurmethoden veranderen onder invloed van verontreiniging en uv-straling in zonlicht. De pigmenten in keimwerk zijn uv- en zuurbestendig, waardoor het keimwerk niet snel verkleurt of verbleekt door zonlicht of luchtverontreiniging.
  • Een optimale vochtbalans. De juiste vochtbalans is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Keimwerk is zeer waterdamp doorlatend, waardoor het vocht door de muur naar buiten wordt afgevoerd. Dankzij haar minerale oppervlak neemt keimwerk ook weinig water op. De alkalische eigenschappen van keimwerk én de snelle droogtijd zorgen ervoor dat een gevel met keimwerk geen fijne plek is voor algen en schimmels.
  • Gevels blijven extra lang schoon. Keimwerk wordt niet kleverig onder invloed van zonlicht of hoge temperaturen. Daardoor kunnen vuildeeltjes slecht aan het oppervlak hechten en blijft de gevel langer schoon.


  • Zuiver natuurlijk mineraal. Keimwerk bestaat uitsluitend uit zuiver minerale bestandsdelen. Het natuurlijke bindmiddel in keim heet ‘kaliumsilicaat’. De kleur van het keimwerk wordt gewonnen uit zuivere mineralen. Voor het creëren van laagdikte wordt marmermeel, kwarts of een ander steenmeel als vulstof gebruikt. – allemaal 100% natuurlijk dus.
  • Veilig en onbrandbaar. U kunt met een directe vlam het keimwerk proberen aan te tasten, maar zelfs dan gebeurt er niets. Als er brand in een gebouw ontstaat hoeft u dus niet bang te zijn voor extra brandgevaar aan de muren. En ook goed om te weten: er komen geen giftige gassen vrij.
  • Economisch en kostenbesparend. Keimwerk is misschien iets duurder dan een andere verfoplossing, maar wel een stuk economischer. Het heeft namelijk een stuk minder onderhoud nodig, waardoor u op termijn wel tot 50% bespaart op schilderen en renoveren. Vergelijkt u keimwerk met stucwerk, dan is keimwerk een stuk goedkoper in aanschaf.

Hoe zit het met keimwerk en onderhoud?

Een muur mét keimwerk vergt in verhouding meer onderhoud dan een muur zónder keimwerk. Gaat u bijvoorbeeld in de buurt van een bos wonen? Dan zal een gevel met wit keimwerk waarschijnlijk sneller groene aanslag vertonen dan een gewone baksteengevel. Vergelijkt u keimwerk met alternatieve methoden om de woning van een kleur te voorzien; dan is keimwerk verreweg de meest onderhoudsarme en duurzame keuze!

Heeft u interesse in een nieuwe woning met keimwerk? Laat u vrijblijvend informeren door onze verkoopadviseurs en ontdek of het ook voor ú de juiste keuze is!

Maak een vrijblijvende afspraak >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.