Terug naar overzicht 19 oktober 2021

Een kangoeroewoning bouwen? Ontdek de voordelen!

Denkt u erover om een kangoeroewoning te bouwen? Geen gek idee, want deze praktische ‘dubbele woning’ biedt veel voordelen. Ouders, grootouders en hulpbehoevenden kunnen langer zelfstandig wonen door de woning te delen met een (jong) gezin. Zo besparen ze ook nog eens op de zorgkosten. Maar er zijn nog meer redenen waarom het bouwen van een kangoeroewoning zo’n goed idee is. 

Bereken direct de prijs Maak direct een afspraak

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een gezellig en vertrouwd alternatief voor een seniorenwoning, aanleunwoning of verzorgingstehuis. Het is een woning waarbij ouderen of hulpbehoevenden de benedenverdieping of een gelijkvloers deel van een woning betrekken. Een jong gezin bewoont de andere ruimtes in de woning. Een kangoeroewoning laten bouwen is voor beide partijen aantrekkelijk. Het jonge gezin kan boodschappen doen, een stukje sociale controle uitoefenen en hulp bieden bij een te zware of ingewikkelde klus.  Bovendien geeft het ouderen en hulpbehoevenden een veilig gevoel dat ze niet alleen zijn. Andersom kunnen ouderen op de kinderen passen of hulpbehoevenden zorgen dat de tuin netjes blijft.

Belangrijkste voordelen van een kangoeroewoning

Een dubbele woning bouwen is de perfecte keuze als u (groot)ouders of een hulpbehoevend familielid graag bij u in de buurt wilt houden. Op deze manier hoeven ze niet naar een speciaal verzorgingstehuis en kunnen ze (langer) zelfstandig leven. Maar een kangoeroewoning biedt nog meer voordelen. Het bespaart het zorgkosten én biedt voordelen voor uzelf. U kunt relatief betaalbaar een nieuwe woning bouwen omdat u de bouwkosten en aanschafkosten van de grond kunt delen met uw (groot)ouders of familielid. Bovendien is het een prettig idee dat u uw geliefden dicht bij u in de buurt heeft in een veilige, warme en vertrouwde omgeving.

Samenvattend biedt een kangoeroewoning de volgende voordelen:

  1. Er is ruimte voor veilige, warme en vertrouwde zorg;
  2. U kunt gezamenlijk, maar toch zelfstandig leven;
  3. (Groot)ouders of hulpbehoevenden kunnen (langer) zelfstandig wonen;
  4. Bewoners besparen op de zorgkosten;
  5. U kunt de kosten voor bouwgrond en woning delen.

Kangoeroewoning bouwen is slimme zet

Een dubbele woning bouwen is een slimme zet. U helpt er niet alleen uw (groot)ouders of familielid mee, maar profiteert zelf ook van de financiële voordelen. Bovendien is een kangoeroewoning bouwen dé oplossing voor de huidige veranderingen in de zorg. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen en mensen met een beperking willen zo zelfstandig mogelijk leven. Bovendien wordt er steeds meer bezuinigd. Hulpbehoevenden moeten zichzelf meer dan eens de vraag stellen: wat heb ik nodig, wat kan ik zelf, wat kan ik betalen en wie uit mijn omgeving kan mij helpen? Een kangoeroewoning bouwen vormt dé oplossing voor deze vraagstukken. Dat maakt deze woonvorm ‘de oplossing van vandaag’!

Kangoeroewoning voorwaarden

Als u een kangoeroewoning wilt laten bouwen moet de woning vaak aan verschillende voorwaarden voldoen. De volgende voorwaarden zien we vaak terugkomen bij gemeenten; in veel gevallen mag u een kangoeroewoning bouwen als:

  • Er geen nieuw adres ontstaat;
  • De zelfstandige huisvesting alleen bedoeld is voor iemand met een zorgbehoefte en dat deze niet kan overgaan op derden;
  • De huisvesting past binnen de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt voor het perceel, inclusief de binnenplanse vrijstellingsmogelijkheden. Dit geldt zowel voor de oppervlakte en inhoud van het hoofdgebouw als de bijgebouwen.  
  • Het plan voldoet aan de Bouwverordening en het Bouwbesluit;
  • Er geen bewoning plaatsvindt in een gebouw dat minder dan twee meter uit de erfgrens staat én ramen heeft die uitzien op een naburig woonperceel.

De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Bent u van plan om een kangoeroewoning te bouwen en bent u benieuwd welke voorwaarden van toepassing zijn? Dan kunt u het beste contact opnemen met de gemeente waarin u wilt bouwen. 

Kangoeroewoning laten bouwen door Groothuisbouw

Bent u er inmiddels over uit en wilt u ons uw kangoeroewoning laten bouwen? Kijk dan alvast in ons huizenboek voor de mogelijkheden of maak meteen een afspraak met ons om de opties te bespreken. Wij bieden namelijk diverse woningtypen die geschikt zijn voor een dubbele woonfunctie. Kiest u ervoor om een kangoeroewoning te laten bouwen door Groothuisbouw? Dan zorgen wij ervoor dat deze volledig voldoet aan uw wensen en die van uw familielid. Indien gewenst rusten we de woning uit met traplift, toiletsteunen, douche op de begane grond of andere gemakken. Want een kangoeroewoning gaat verder dan alleen bouwen, het is maatwerk!

Ook interesse in een kangoeroewoning of meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Huizenboek aanvragen >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Dick Datema: “Voordat ik het wist waren er 27 jaren voorbij”

Dick Datema werkt ondertussen al 27 jaar met Groothuisbouw samen. Als stukadoors- en afbouwbedrijf verzorgt Datema jaarlijks de afwerking van meer dan 200 Groothuisbouwwoningen. Volgens Dick staat vooral het woord ‘vertrouwen’ centraal in de samenwerking. Vertrouwen in elkaars werk en vertrouwen in élkaar. En dat werkt in alles door…

“Ik zie onze samenwerking als een goed huwelijk.”

Raak je met Norbert Kuipers van Hebo Kozijnen in gesprek over Groothuisbouw dan wordt al snel duidelijk dat hij bijna verweven is met het bedrijf. En dat is niet zo vreemd, want hij deelde een belangrijke basis met oprichter Frans Groothuis: ze groeiden op in Tukkerland, kwamen beide uit échte bouwfamilies en werden ‘samen groot’…