Terug naar overzicht 19 april 2022

Drie tips voor het vinden én kopen van de perfecte bouwkavel

Droomt u ervan om een nieuwe woning te bouwen op een prachtige locatie? Fantastisch! Maar hoe vindt u de juiste plek om uw droomwensen te realiseren? En als u de ideale locatie gevonden heeft en een kavel wilt kopen, waar moet u dan eigenlijk allemaal op letten? In deze blog geven wij u graag drie tips voor het vinden én kopen van de perfecte bouwkavel.

1. Kader het gebied af waarbinnen u een kavel wilt kopen

Bij het vormgeven van uw bouwplannen heeft u vast ook al nagedacht over de plek waar u uw droomwensen in vervulling wilt laten gaan. Heeft u een bepaald gebied voor ogen? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af of er bouwkavels beschikbaar zijn. De beste manier om dit uit te zoeken is door hiernaar te informeren bij de betreffende gemeente. In de meeste gevallen kunt u op de website van de gemeente een overzicht vinden van de actuele en toekomstige bouwplannen. Kunt u zo'n overzicht niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met de gemeente om uw wens om een kavel te kopen te bespreken. 

Tip: zoek ook eens naar een geschikte bouwkavel in omringende gemeenten van het gebied waar u wilt bouwen. Wellicht zit er een kavel tusssen waar u erg enthousiast van wordt! Ook op verschillende websites zoals bouwkavelsonline.nl en ruimtevoorruimte.com worden kavels aangeboden.

2. Kavel gevonden? Check vóórdat u de kavel gaat kopen welke bouwvoorschriften er gelden

Denkt u de perfecte kavel gevonden te hebben? Dan is de volgende stap het controleren van de bouwvoorschriften. Dit is een belangrijk onderdeel, want in de bouwvoorschriften staat aangegeven hoe de woning er uit mag komen te zien. Het zou jammer zijn als u erg enthousiast wordt over een plek en dat vervolgens blijkt dat u uw droomwoning er niet op mag bouwen. De bouwvoorschriften vertellen bijvoorbeeld meer over de toegestane nok- en goothoogte, maar ook over: 

  • De stijl van de woning
  • De afmeting van de voor- en/of achtertuin
  • Een parkeerplaats op eigen terrein

Heeft u de bouwvoorschriften goed bekeken en kent u alle regels rondom het bouwen van een woning op de kavel van uw keuze? Mooi! Dan adviseren wij u om nog één belangrijk punt te controleren voordat u de kavel écht gaat kopen...3. Check of de kavel die u wilt kopen al bouwrijp is of niet

Voordat u de kavel daadwerkelijk gaat kopen is het slim om te controleren of deze wel of niet 'bouwrijp' is. Wat betekent dat: bouwrijp? Op een bouwrijpe kavel kan de bouwer (uzelf of een bouwbedrijf) bij wijze van spreken direct de schop in de grond steken om te starten met de bouw. Een bouwrijpe kavel is vlak, vrij van obstakels, schoon (geen verontreinigde grond) en beschikt over de nodige nutsvoorzieningen. Meestal heeft de verkopende partij dit alvast gedaan, maar als dat niet zo is dan moet u dit zelf nog doen en kan dat extra kosten met zich mee brengen. Wel zo fijn om dit vooraf alvast te weten! Heeft u deze laatste stap ook gecheckt? Dan kunt u met een goed gevoel de kavel gaan kopen! En dan kan uw bouwavontuur beginnen...

PS: weet u al precies waar uw ideale droomwoning aan moet voldoen en bent u op zoek naar een partij die dit voor u kan realiseren? Groothuisbouw helpt u graag bij het vervullen van ál uw droomwensen!

Ga alvast aan de slag met de ontwerpmodule op onze website: hier kunt u in een paar stappen uw eigen woning samenstellen. 

Wilt u liever persoonlijk contact met ons? Stuur ons een mail of bel ons. Wij adviseren u graag!

Stuur ons een mail >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Maak kennis met ons gloednieuwe woningtype: de twee-onder-een-kapwoning!

Er komen steeds meer nieuwbouwkavels vrij die specifiek bestemd zijn voor een twee-onder-een-kapwoning. Enerzijds om het woningtekort aan te pakken; zo maken we maximaal gebruik van de beschikbare bouwruimte in Nederland. Maar óók omdat een twee-onder-een-kapwoning steeds populairder wordt onder huizenbouwers. Benieuwd waarom? Ontdek het in deze blog. En lees meteen welke éxtra voordelen een twee-onder-een-kapwoning van Groothuisbouw heeft.

“We voelen ons echt een verlengstuk van Groothuisbouw”

Zo'n 42 jaar geleden had oprichter Dick Smit niet kunnen vermoeden dat hij als geboren Drentenaar ooit met zijn bedrijf in Kampen terecht zou komen. Van Groothuisbouw had hij in die beginjaren hoogstens een keer in de wandelgangen gehoord. Anno 2023 runnen zijn zoons Frans en Dirk met veel succes het transportbedrijf vanuit Kampen, dat in de tussentijd een heus ‘verlengstuk’ van Groothuisbouw is geworden. Hoe blikken zij terug op 30 jaar Groothuisbouw en wat is volgens hen de sleutel tot succes?

3 woninguitvoeringen die u niet mag missen!

Als u een huis wilt bouwen komen er heel wat keuzes op u af. Gaat u voor een vrijstaande woning of een halfvrijstaande woning? Wordt het hoogbouw of laagbouw? En nog belangrijker: welke uitvoering gaat u kiezen? Wij hebben de 3 populairste uitvoeringen voor u op een rij gezet. Wie weet zit ook úw favoriete uitvoering ertussen!