Terug naar overzicht 29 maart 2021

Woning bouwen? Dít zijn de bijkomende kosten

Maakt u plannen om uw eigen woning te bouwen? Dan heeft u vast al uitgerekend wat uw budget is. Misschien weet u ook al ongeveer wat de bouwprijs van uw ideale woning is. Maar welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij? Groothuisbouw helpt u graag om uw begroting zo compleet mogelijk te maken. In deze blog vindt u de zes belangrijkste bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden als u een woning gaat bouwen!

1. Legeskosten en kosten voor de bouwgrond

Gaat u een woning bouwen? Dan bent u verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Voor het in behandeling nemen van deze vergunningsaanvraag rekent de gemeente kosten; de leges. Deze legeskosten kunt u zien als een soort administratiekosten van de gemeente. De hoogte van de leges verschillen per gemeente (gemiddeld 2 á 3 procent) en worden berekend aan de hand van de bouwsom van de woning. Naast de legeskosten moet u rekening houden met de kosten voor de bouwgrond en kosten voor het uitvoeren van sonderingen; deze zijn niet bij de prijs van de woning inbegrepen. Deze bouwgrondkosten tellen overigens niet mee bij de berekening van de legeskosten. Benieuwd naar het legestarief in uw gemeente? Ga naar www.bouwleges.nl om een berekening te maken.

PS: laat u uw woning door ons bouwen? Dan verzorgen wij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor u. Dat scheelt u een hoop papierwerk! Speciale berekeningen, zoals akoestisch-, archeologisch-, flora- en fauna-onderzoek, bodemonderzoek (incl. PFAS onderzoek), ruimtelijke onderbouwing, etc. zijn niet inbegrepen.

2. Aansluiting nutsvoorzieningen

Een nieuwe woning heeft nog geen aansluiting op nutsvoorzieningen (water, elektra en riolering). Deze aansluitingen moeten worden aangelegd door nutsbedrijven uit de regio. De kosten voor deze aansluiting zijn niet inbegrepen bij de bouwprijs, en komen dus voor uw eigen rekening. Deze kosten verschillen per gemeente; gemiddeld liggen ze rond de €4000. Daarnaast moet u rekening houden met bijkomende kosten voor uw media- en communicatieaansluiting, zoals internet, televisie en telefoon. Wilt u deze aansluitingen én de aansluitingen op de nutsvoorzieningen alvast in gang zetten? Ga naar www.mijnaansluiting.nl en regel direct al uw aansluitingen!

3. Keuken

Kosten voor de keuken worden nog wel eens over het hoofd gezien bij de kostenberekening van een nieuwbouwwoning. Maar deze kosten zijn niet inbegrepen bij de bouwprijs. Misschien maar goed ook, want u wilt natuurlijk zelf bepalen welke keuken u voor uw toekomstige woning wilt! Keukenprijzen lopen erg uiteen; gemiddeld variëren de kosten tussen de €8000 en €16000.

4. Sanitair

Uw nieuwe woning wordt uitgerust met een 1 badkamer en 1 toilet, voorzien van basis sanitair. De meeste mensen kiezen ervoor om het sanitair van de badkamer en het toilet te vervangen voor een luxer pakket of om de badkamer te laten uitvoeren door een derde (externe) partij. Deze kosten zijn dan niet inbegrepen bij de bouwprijs. En kiest u voor een extra toilet of een tweede badkamer? Dan zijn dat ook bijkomende kosten. Hou hier alvast rekening mee bij het maken van de begroting!

5. Vloeren en wandafwerking

Een prachtige eikenhouten vloer en een frisse kleur op de muur; kunt vast niet wachten om uw gloednieuwe woning straks helemaal naar uw eigen smaak aan te kleden en in te richten. Hou er rekening mee dat de kosten voor de vloer- en wandafwerking niet bij de bouwprijs zijn inbegrepen. Dit geldt ook voor het afschilderwerk binnen en buiten, inclusief de voorbereiding zoals plamuren en dergelijke; deze werkzaamheden zijn niet inbegrepen.

PS: Wij leveren de woning ‘bezemschoon’ op. Een eventuele eindschoonmaak is niet bij de prijs inbegrepen.

6. Tuinaanleg

En, last but not least: de tuin! Het aanleggen van de tuin is meestal de allerlaatste klus bij een nieuwbouwproject. Deze kosten worden nog wel eens vergeten bij het maken van de begroting. Logisch, de woning heeft natuurlijk uw focus. Toch is het goed om in de begroting ook ruimte over te houden voor de tuinaanleg. Zo geniet u straks niet alleen binnen, maar ook buiten van uw nieuwe plek!

PS: Vergeet bij de kostenberekening voor de tuin niet om de buitenbestrating en zonwering mee te nemen. Deze laatste is in sommige gevallen verplicht om te zorgen dat uw woning voldoet aan de Energie Prestatie Norm.

Benieuwd wat de bijkomende kosten zijn in uw persoonlijke situatie? In onderstaande tabel hebben we de kosten per categorie aangegeven. Pas de tabel aan uw eigen situatie aan en bereken zo de bijkomende kosten voor de bouw van úw woning! 

Legeskosten
Aansluiting nuts
Keuken
Sanitair
Vloer- en wandafwerking
Tuinaanleg
Totaal bijkomende kosten

Wilt u uw bouwplannen en budget nog eens doorspreken met een van onze adviseurs? Dat kan! Maak een afspraak via onderstaande knop. Wij helpen u graag bij het realiseren van uw droomwoning!

Afspraak maken >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

“Ik zie onze samenwerking als een goed huwelijk.”

Raak je met Norbert Kuipers van Hebo Kozijnen in gesprek over Groothuisbouw dan wordt al snel duidelijk dat hij bijna verweven is met het bedrijf. En dat is niet zo vreemd, want hij deelde een belangrijke basis met oprichter Frans Groothuis: ze groeiden op in Tukkerland, kwamen beide uit échte bouwfamilies en werden ‘samen groot’…

Dit is waarom een schuurwoning steeds populairder wordt onder huizenbouwers!

Tijdloos, karakteristiek en modern; het zijn typische kenmerken van een schuurwoning. Dit woningtype wordt steeds populairder onder huizenbouwers. Maar wat maakt een schuurwoning nu echt een schuurwoning? En waarom vallen veel mensen voor de charme van dit woningtype? Lees alles over deze woning én ontdek hoe u vandaag al van start kunt met de realisatie van uw eigen schuurwoning met Groothuisbouw!

Hoe kies ik de juiste indeling voor mijn woning?

Een van de leukste dingen aan het bouwen van een nieuwe woning? Dat u heel veel zelf kunt bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van uw nieuwbouwhuis. Maar wat is er allemaal mogelijk en waar moet u op letten bij het kiezen van de ideale indeling? Onze verkoopadviseur Katy geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de indeling van een nieuwe woning.