Terug naar overzicht 29 maart 2021

Woning bouwen? Dít zijn de bijkomende kosten

Maakt u plannen om uw eigen woning te bouwen? Dan heeft u vast al uitgerekend wat uw budget is. Misschien weet u ook al ongeveer wat de bouwprijs van uw ideale woning is. Maar welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij? Groothuisbouw helpt u graag om uw begroting zo compleet mogelijk te maken. In deze blog vindt u de zes belangrijkste bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden als u een woning gaat bouwen!

1. Legeskosten en kosten voor de bouwgrond

Gaat u een woning bouwen? Dan bent u verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Voor het in behandeling nemen van deze vergunningsaanvraag rekent de gemeente kosten; de leges. Deze legeskosten kunt u zien als een soort administratiekosten van de gemeente. De hoogte van de leges verschillen per gemeente (gemiddeld 2 á 3 procent) en worden berekend aan de hand van de bouwsom van de woning. Naast de legeskosten moet u rekening houden met de kosten voor de bouwgrond en kosten voor het uitvoeren van sonderingen; deze zijn niet bij de prijs van de woning inbegrepen. Deze bouwgrondkosten tellen overigens niet mee bij de berekening van de legeskosten. Benieuwd naar het legestarief in uw gemeente? Ga naar www.bouwleges.nl om een berekening te maken.

PS: laat u uw woning door ons bouwen? Dan verzorgen wij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor u. Dat scheelt u een hoop papierwerk! Speciale berekeningen, zoals akoestisch-, archeologisch-, flora- en fauna-onderzoek, bodemonderzoek (incl. PFAS onderzoek), ruimtelijke onderbouwing, etc. zijn niet inbegrepen.

2. Aansluiting nutsvoorzieningen

Een nieuwe woning heeft nog geen aansluiting op nutsvoorzieningen (water, elektra en riolering). Deze aansluitingen moeten worden aangelegd door nutsbedrijven uit de regio. De kosten voor deze aansluiting zijn niet inbegrepen bij de bouwprijs, en komen dus voor uw eigen rekening. Deze kosten verschillen per gemeente; gemiddeld liggen ze rond de €4000. Daarnaast moet u rekening houden met bijkomende kosten voor uw media- en communicatieaansluiting, zoals internet, televisie en telefoon. Wilt u deze aansluitingen én de aansluitingen op de nutsvoorzieningen alvast in gang zetten? Ga naar www.mijnaansluiting.nl en regel direct al uw aansluitingen!

3. Keuken

Kosten voor de keuken worden nog wel eens over het hoofd gezien bij de kostenberekening van een nieuwbouwwoning. Maar deze kosten zijn niet inbegrepen bij de bouwprijs. Misschien maar goed ook, want u wilt natuurlijk zelf bepalen welke keuken u voor uw toekomstige woning wilt! Keukenprijzen lopen erg uiteen; gemiddeld variëren de kosten tussen de €8000 en €16000.

4. Sanitair

Uw nieuwe woning wordt uitgerust met een 1 badkamer en 1 toilet, voorzien van basis sanitair. De meeste mensen kiezen ervoor om het sanitair van de badkamer en het toilet te vervangen voor een luxer pakket of om de badkamer te laten uitvoeren door een derde (externe) partij. Deze kosten zijn dan niet inbegrepen bij de bouwprijs. En kiest u voor een extra toilet of een tweede badkamer? Dan zijn dat ook bijkomende kosten. Hou hier alvast rekening mee bij het maken van de begroting!

5. Vloeren en wandafwerking

Een prachtige eikenhouten vloer en een frisse kleur op de muur; kunt vast niet wachten om uw gloednieuwe woning straks helemaal naar uw eigen smaak aan te kleden en in te richten. Hou er rekening mee dat de kosten voor de vloer- en wandafwerking niet bij de bouwprijs zijn inbegrepen. Dit geldt ook voor het afschilderwerk binnen en buiten, inclusief de voorbereiding zoals plamuren en dergelijke; deze werkzaamheden zijn niet inbegrepen.

PS: Wij leveren de woning ‘bezemschoon’ op. Een eventuele eindschoonmaak is niet bij de prijs inbegrepen.

6. Tuinaanleg

En, last but not least: de tuin! Het aanleggen van de tuin is meestal de allerlaatste klus bij een nieuwbouwproject. Deze kosten worden nog wel eens vergeten bij het maken van de begroting. Logisch, de woning heeft natuurlijk uw focus. Toch is het goed om in de begroting ook ruimte over te houden voor de tuinaanleg. Zo geniet u straks niet alleen binnen, maar ook buiten van uw nieuwe plek!

PS: Vergeet bij de kostenberekening voor de tuin niet om de buitenbestrating en zonwering mee te nemen. Deze laatste is in sommige gevallen verplicht om te zorgen dat uw woning voldoet aan de Energie Prestatie Norm.

Benieuwd wat de bijkomende kosten zijn in uw persoonlijke situatie? In onderstaande tabel hebben we de kosten per categorie aangegeven. Pas de tabel aan uw eigen situatie aan en bereken zo de bijkomende kosten voor de bouw van úw woning! 

Legeskosten
Aansluiting nuts
Keuken
Sanitair
Vloer- en wandafwerking
Tuinaanleg
Totaal bijkomende kosten

Wilt u uw bouwplannen en budget nog eens doorspreken met een van onze adviseurs? Dat kan! Maak een afspraak via onderstaande knop. Wij helpen u graag bij het realiseren van uw droomwoning!

Afspraak maken >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Maak kennis met ons gloednieuwe woningtype: de twee-onder-een-kapwoning!

Er komen steeds meer nieuwbouwkavels vrij die specifiek bestemd zijn voor een twee-onder-een-kapwoning. Enerzijds om het woningtekort aan te pakken; zo maken we maximaal gebruik van de beschikbare bouwruimte in Nederland. Maar óók omdat een twee-onder-een-kapwoning steeds populairder wordt onder huizenbouwers. Benieuwd waarom? Ontdek het in deze blog. En lees meteen welke éxtra voordelen een twee-onder-een-kapwoning van Groothuisbouw heeft.

“We voelen ons echt een verlengstuk van Groothuisbouw”

Zo'n 42 jaar geleden had oprichter Dick Smit niet kunnen vermoeden dat hij als geboren Drentenaar ooit met zijn bedrijf in Kampen terecht zou komen. Van Groothuisbouw had hij in die beginjaren hoogstens een keer in de wandelgangen gehoord. Anno 2023 runnen zijn zoons Frans en Dirk met veel succes het transportbedrijf vanuit Kampen, dat in de tussentijd een heus ‘verlengstuk’ van Groothuisbouw is geworden. Hoe blikken zij terug op 30 jaar Groothuisbouw en wat is volgens hen de sleutel tot succes?

3 woninguitvoeringen die u niet mag missen!

Als u een huis wilt bouwen komen er heel wat keuzes op u af. Gaat u voor een vrijstaande woning of een halfvrijstaande woning? Wordt het hoogbouw of laagbouw? En nog belangrijker: welke uitvoering gaat u kiezen? Wij hebben de 3 populairste uitvoeringen voor u op een rij gezet. Wie weet zit ook úw favoriete uitvoering ertussen!